Ekonomi

Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminlerini paylaştı! Yılsonunda dolar…

Yurtiçi piyasalarda tüm dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası son olarak Ağustos ayında beklentiler faizin sabit bırakılması yönündeyken sürpriz bir kararla politika faizinde 100 baz puanlık indirim uygulayarak faizi %14’ten %13 seviyesine çekmişti. Bununla birlikte Merkez Bankası’nın Eylül ayı faiz kararında da sabit tutma beklentisi güçlendi ancak gözler 22 Eylül’de açıklanacak olan karara çevrildi.

Piyasalarda faiz kararı beklenirken, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını da yayımladı. Söz konusu anket sonuçlarına göre Türkiye’de enflasyonunun yılsonunda yüzde 67,7 olması bekleniyor ve diğer taraftan dolar/TL kurunun da 19,51’e gerileyeceği öngörülüyor. Bir önceki öngörüde dolar kuru tahmini 19,65 TL seviyesindeydi. İşte detaylar…

PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ SONUÇLARI

Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını paylaştı. Söz konusu anket sonuçlarında cari yılsonu dolar kuru beklentisi, Eylül ayı anketinde 19,51 TL oldu. Bir önceki anket döneminde beklenti 19,65 TL seviyesindeydi.

Reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 40 katılımcının yanıtladığı sorulardan ve sonuçlardan oluşan anket sonuçlarında cari yılsonu enflasyon (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 70,60 iken bu anket döneminde yüzde 67,73 oldu. Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 36,74 oldu. Bir önceki dönemde bu beklenti yüzde 41,99 seviyesindeydi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket döneminde yüzde 20,63 olurken, bir önceki dönemde beklenti yüzde 24,35 idi.

MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların BİST Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ise yüzde 12,83 oldu. Bu beklenti bir önceki dönemde yüzde 14 seviyesindeydi. TCMB 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de yüzde 14’ten yüzde 13’e geriledi.