Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Milyonlarca emekli rahat bir nefes almıştı! Kötü haber resmen geldi: Promosyonlar geri çekiliyor

Emekli maaş zammının açıklanmasının ardından bankalarda emekli promosyon yarışına girmişti ve emeklilere karşılıksız dev tutarlarda ödeme yapıldığı belirtilirken kamu bankalarının yanı sıra özel bankalar arasındaki rekabet çok yüksek seviyelere ulaştı. Emeklilerin yoğun talebi de eklenince bankalar, promosyon ödemelerini çok yüksek arttırdı. Ancak maliyetleri karşılamadığı gerekçesi ile promosyonların geri çekildiği duyuruldu.

EYLÜL SONUNA KADAR GEÇERLİ

Bu yıl, emekli promosyon ödemelerini rekor düzeylere çıkaran bankalar için son tarih 31 Ağustos olarak belirlenmişti. Yoğun talebe yetişilmedi ve bankalar süreyi uzattı ve Eylül ayı sonuna kadar verileceği bildirildi. Ancak bu promosyon ödemelerinin daha da yükselmesi beklenirken kötü bir haber verildi.

7 BİN 500 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalar arasında yapılan anlaşma doğrultusunda 2017 yılından bu yana milyonlarca emekliye banka promosyonu ödeniyor. Bu miktarlar, geçtiğimiz Temmuz ayına kadar cüzi miktarlar olarak belirlenmişti. Ancak Temmuz ayındaki zam gelişmesi doğrultusunda emekli müşterilerini arttırmak için promosyon ücretleri de arttırıldı. Eylül ayında da devam eden promosyon ödemeleri için artışa devam edeceği öngörülüyordu. Beklenen artışı sadece İş Bankası yaptı ve 5 bin TL olan promosyon ödemeleri, 7 bin 500 TL olarak güncellendi.

PROMOSYONLAR GERİ ÇEKİLDİ

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapılarak bankaların verdiği nakit promosyon ödemelerinin masraflarını kurtarmadığını söyleyerek yavaş yavaş promosyon ödemelerinde geri adım atılacağına ilişkin sinyaller verilmişti. Akbank ve Garanti BBVA’dan kötü haber geldi.

Akbank, Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Ağustos ayında ödediği nakit promosyon fırsatlarında tutarı düşürmüştü. Ağustos ayında emekli vatandaşlara 7200 TL promosyon ödemesi yapan Akbank, promosyon ödemesini 6 bin liraya kadar geriledi.

Garanti BBVA’da açıklamayı internet sitesi üzerinden yaparak promosyon miktarını düşürdüğünü duyurdu. Ağustos ayında emekli vatandaşlara 8 bin liraya varan nakit promosyon veren Garanti Bankası Eylül ayı için rakamlarını geri çekti. Banka promosyon ödemelerini 6 bin liraya düşürdü ve bundan sonra Garanti BBVA 6 bin TL promosyon verecek.