Ekonomi

Kripto paralar Fed kararına odaklandı, piyasa dengeli düşüşlere teslim oldu!

Kripto para piyasaları son haftaya satıcı yönünde başladı ve piyasanın toplam değeri hafta başında 900 milyar dolar sınırına kadar geriledi. 19 Eylül Pazartesi günü ABD seansındaki alıcılı işlemler ile yüzde 5’e varan bir toparlanma yaşanmış olmasına rağmen, Salı günü erken saatlerde görülen toparlanma gün boyu devam etmedi ve yukarı yönlü ivme bir kez daha kırıldı.

Kripto paralardaki son 24 saatlik fiyat hareketlerine bakıldığında, uzmanlar, kripto para yatırımcılarının 21 Eylül Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına odaklandığını ifade ediyor. Karar öncesi yatırımcılar ağırlıklı olarak hareketsiz kalırken, piyasalarda ortalama işlem hacmi de 70 milyar dolar seviyesinin altına sarkmış durumda. Kripto paraları ne bekliyor? İşte detaylar…

BITCOIN’DE SON DURUM

Yaklaşık yüzde 40’lık bir piyasa hakimiyeti bulunan Bitcoin, haftanın ilk gününde son 2 ayın dip noktasını test etti ve daha sonra yukarı yönlü harekete geçerek 19 bin 500 dolar seciyesine kadar tırmandı. Ancak bu yükselişin ardından direnci aşamayan Bitcoin, gün boyu devam eden satışların ardından gelen %3’lük düşüş ile 19 bin 100 dolar seviyesinin hemen altına geriledi. Uzmanlar Bitcoin ve genel olarak kripto paralar adına takip edilecek en önemli gelişmenin, 21 Eylül’deki Fed’in faiz kararı olacağını ifade ediyor.

ETHEREUM’DA SON DURUM

Bitcoin’in dalgalı seyrettiği ancak Fed’in kararı öncesi düşüş yönlü denge kurduğu süreçte en büyük altcoin Ethereum (ETH) ise hafta açılışında gerilediği 1.300 dolar seviyesinden sonra yükselişe geçerek 1.380 dolara dokundu. Salı günü tıpkı Bitcoin gibi tekrar düşüşe geçen ETH, gelen hafif düşüşler sonrasında 1.350 dolar seviyesinde denge buldu.

EN ÇOK KAZANDIRAN VE EN ÇOK KAYBETTİRENLER

Piyasa değeri ile en büyük 100 kripto para birimi arasında, son 24 saatte %12 ile en fazla değer kazanan varlık ApeCoin (APE) oldu. Öte yandan aynı listede ve aynı süreçte %7 ile en büyük değer kaybını da Terra (LUNA) yaşadı.