GündemEkonomi

Vladimir Putin’in açıklamaları piyasaya sert çarptı! Endişe rüzgarlarıyla dolar endeksi 20 yıllık rekorunu kırdı!

Dolar kuru yeni güne yüksek seyirde başladı ve dolar kurundaki yukarı yönlü hareketlilik, Euro/TL kurunda da kendisini gösterdi. Küresel finans piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam açıklayacak olduğu faiz kararı bekleniyor. Öte yandan finans piyasalarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapmış olduğu “kısmi seferberlik” açıklaması da etkilerini gösterdi.

Gelen açıklamayla birlikte savaşın beklenenden daha uzun ve daha sert geçeceği endişeleri gündeme gelirken, Putin’in açıklamaları batı medyasında manşetlere “nükleer silah tehdidi” olarak geçti. Yaşanan gelişmeler ve beklenen Fed kararı ile birlikte döviz kurlarında da hareketlilikler yaşanmaya başladı. Dolarda son durum ne? İşte detaylar…

GÖZLER FED’İN FAİZ KARARINA ÇEVRİLDİ

Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacak olduğu Eylül ayı faiz kararında. Piyasalarda Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı uygulayacağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, Fed’in 100 baz puanlık faiz artışı uygulayacağı beklentileri de güçleniyor. Dün sınırlı da olsa yükseliş eğilimine giren dolar kuru da bir önceki kapanışına göre günü dün %0,1 artışla 18,3082’den tamamladı. Yeni güne de yükseliş eğiliminde başlayan dolar kuru adına gözler Fed’in faiz kararına çevrildi.

PUTİN’İN AÇIKLAMALARIYLA DOLAR ENDEKSİ REKOR KIRDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül’de yaptığı açıklamada ülkesinde kısmi seferberlik ilan edildiğini açıkladı. Putin’in açıklamalarının ardından Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu da bir açıklamada bulundu ve yaklaşık 300 bin askerin göreve çağrılacağını belirtti. Putin, Batının Rusya’yı yok etmek istediğini ancak bunun gerçekleşmemesi için “her şeyi” yapacaklarını dile getirdi. Putin’in açıklamaları batı medyasında “nükleer silah tehdidi” olarak yankı buldu ve endişelerle birlikte riskli varlıklardan kaçış hızlandı. Dolar ve altın fiyatları bu endişeyle artışa geçerken, 110,9 puan seviyesini gören dolar endeksi, 20 yıllık rekorunu kırdı.