Ekonomi

Gözler Fed ve TCMB’nin açıklayacağı faiz kararlarında! Merkez bankaları faiz kararlarını ne zaman açıklayacak?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı Eylül ayı politika faiz kararı bekleniyor. Bir diğer yandan yurtiçi piyasalarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Piyasalarda merkez bankalarının para politikasında atacakları adımlar takip edilirken altın, dolar ve kripto para piyasalarında bu kararların yön belirleyici olabileceği de ifade ediliyor.

Yatırımcılar, merkez bankalarının faiz kararlarını ne zaman açıklayacağını merak ediyor. Öte andan Fed’in ve TCMB’nin Eylül ayında faiz kararında hangi yönde adım atacakları da merak edilenler arasında yer alıyor. Peki Fed ve TCMB faiz kararlarını ne zaman açıklayacak? İşte detaylar…

FED FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Gözler ilk olarak küresel finans piyasalarında etkili olması beklenen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayı faiz kararında olacak. Fed, Eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına 20 Eylül itibariyle başladı ve 21 Eylül’de toplantı sona erecek. Toplantının sona ermesiyle birlikte Fed, 21 Eylül TSİ 21.00 itibariyle Eylül faiz kararını açıklayacak.

Ardından Fed Başkanı Jerome Powell, basın mensuplarının karşısına geçerek gelen soruları yanıtlayacak. Piyasalarda Fed’in, Eylül ayında en az 75 baz puanlık faiz artışı uygulayacağı beklentisi bulunuyor. Öte yandan Fed’in, Eylül ayında enflasyonla mücadele kapsamında daha agresif bir kararla 100 baz puanlık bir artış uygulayabileceği beklentisi de bulunuyor.

TCMB FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Fed’in 21 Eylül tarihinde açıklayacağı Eylül ayı faiz kararının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı Eylül Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası faiz kararında olacak. Merkez Bankası ise faiz kararını 22 Eylül Perşembe günü 14.00’da açıklayacak. Merkez Bankası’nın Eylül’de politika faizini %13’te sabit tutması bekleniyor.