EkonomiEditörün SeçtikleriGündem

Emeklilere tarihin en büyük zammı geliyor: Emekli maaşına yapılacak zam sonunda belli oldu! En düşük emekli maaşı…

Son olarak uygulanan Temmuz zammında 6 aylık enflasyon verileri doğrultusunda emeklilere %42,35 oranında zam uygulandığı hatırlanıyor ve Ocak ayında yapılacak zam için araştırmalar yapılmaya başlandı. Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı sorgulanmaya başlandı.

6 AYLIK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENİYOR

Emekli zammı ocak ve temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlendiği paylaşılırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam aldığı ifade edildi. Bu doğrultuda bu Ocak’ta ikinci 6 aylık enflasyon oranına göre maaşlara zam yapılacağı aktarıldı.

Haziran ayında yapılan zam sonrasında; Temmuz ayının Haziran ayına göre ve Ağustos ayının Temmuz ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki 3,83 artış TÜİK tarafından tespit edilmiş oldu. Bununla beraber kalan 4 ayın bir önceki aylara göre enflasyon farklarının da toplanıp 3.83’e eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı belli olmuş olacağı bildirildi. 4 aylık enflasyon oranlarının açıklanması ile beraber bir fark ortaya çıkacak ve bu fark kapsamında zam yapılacağı aktarıldı.

YÜZDE 15’LİK ZAM KUVVETLE MUHTEMEL

2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldığı duyurularak gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında gerçekleşmesi halinde memurların en az yüzde 15’lik zam almasının kuvvetle muhtemel olduğu vurgulandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 4.025 TL

2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldığı hatırlanıyor. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında gerçekleşmesi halinde memurların en az yüzde 15’lik zam alacağı tahmin edilirken yüzde 15 oranındaki enflasyon farkı ile en düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL’den 4.025 TL’ye yükselmesi beklendiği ifade edildi.