Ekonomi

Fed’in merakla beklenen faiz kararı açıklandı! Şimdi sırada ne var?

ABD Merkez Bankası (Fed), uzun bir süredir beklenen faiz kararını sonunda açıkladı. Küresel finans piyasalarında gözler uzun bir süredir Fed’in açıklayacağı bu karardaydı. Yükselen enflasyona mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma adımları atan Fed’in yanı sıra Eylül ayında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da faiz artırma kararı alması, Fed’in de benzer bir adım atacağı beklentilerini güçlendirmişti.

Fed Eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün itibariyle sona erdi ve toplantıdan bir kez daha 75 baz puanlık faiz artışı çıktı. Böylece Fed politika faizini 15 yıl aradan sonra ilk kez yüzde 3,25’e yükseltti. Fed’in açıkladığı faiz kararının ardından piyasalarda dalgalanmalar kaydedildi. İşte detaylar…

FED YİNE 75 BAZ PUANLIK ARTIŞA GİTTİ

Fed dünyanın beklediği faiz kararını açıkladı. Banka, federal fonlama faizini 75 baz puan daha artırarak faizi yüzde 3,25’e yükseltti ve 15 yıllık rekor seviye kaydedildi. Böylece Fed, üçüncü kez faizi 75 baz puan artırdı ve piyasa beklentisi de yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışı yönündeydi. Öte yandan Fed’in 100 baz puanlık faiz artış kararına ise yüzde 20 ihtimal veriliyordu.

FED FAİZ BEKLENTİLERİ NASIL ŞEKİLLENDİ?

Fed yetkililerinin 2022 yılsonu ortalama faiz beklentisi yüzde 4,4, 2023 yılsonu için yüzde 4,6, 2024 yılsonu için yüzde 3,9 ve 2025 yılsonu için de yüzde 2,9 oldu. Fed’in faiz kararı küresel finans piyasalarında ilk olarak “şahin” tonda değerlendirildi ve borsada ilk tepki de negatif yönlü geldi. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrasında yaptığı konuşmanın “güvercin” tonda olduğu belirlendi. Fed, bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası faiz kararını 2 Kasım’da açıklayacak. Yılın son faiz kararı ise 14 Aralık tarihinde açıklanacak.