Gündem

Yüksek Mahkeme milyonlarca araç sahibini ilgilendiren emsal karara imza attı: Artık “Hesap değer kaybı” devrede olacak!

Türkiye’de ikinci el otomobil piyasasına yönelik düzenlemeler devam ediyor. Son olarak devreye alınan düzenleme kapsamında ikinci el otomobil satışlarına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilmişti. 15 Eylül itibariyle devreye alınan düzenleme ile birlikte bu kez de kazalı araçların satışına yönelik mahkemeden emsal karar çıktı.

Kazaya karışan araçlardaki değer kayıplarına ilişkin Yargıtay’dan flaş bir karar geldi. İkinci el araçlarda değer kaybını önleyecek olan bu emsal kararla birlikte, bir vatandaş maddi hasar gelen aracı için yüzde yüz kusurlu olan aracın trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine, aracının değer kaybını karşılaması için dava açtı. Yargıtay’a taşınan davadan emsal karar çıktı. İşte detaylar…

YÜKSEK MAHKEME’DEN EMSAL KARAR

Aracında maddi hasar gören kazazede, yüzde yüz kusurlu olan aracın trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine dava açtı. Aracındaki değer kaybının karşılanmasını talep eden davacı Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Davacı, fazlaya ilişkin hakları saklı olmak kaydı ile araçtaki değer kaybının temerrüt tarihinden itibaren işleyecek reeskont faizi ile davalıdan tahsilini talep etti ancak davalı avukatı, davanın reddini istedi. Mahkeme ise toplanan delillere göre davanın reddine karar verdi ve devreye Adalet Bakanlığı girdi. Bakanlık kararın kanun yararına bozulmasını talep etti ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, araç sahiplerini ilgilendiren emsal bir karara imza attı.

ARTIK ARAÇ DEĞERİ BÖYLE HESAPLANACAK

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, emsal kararıyla birlikte kazaya karışan araçlardaki değer kayıplarına yönelik tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Yüksek mahkeme, “trafik kazanlarında değer kaybı; aracın kazadan önceki ikinci el değeri ile onarıldıktan sonraki ikinci el değeri arasındaki farktır” tanımına vurgu yaptı. Söz konusu emsal karar ile birlikte araçtaki değer kaybı belirlenirken; aracın yaşı, modeli, markası ve hasar gördüğü bölümleri dikkate alınarak, aracın kaza öncesindeki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın onarıldıktan sonraki ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önünde bulundurulacak.