Editörün SeçtikleriGündemİş İlanları

Almanya işçi sıkıntısına çözümü buldu: Yabancı kalifiye işçilere en az 29 bin TL maaş!

Dünya genelinde enflasyon ile birlikte çeşitli ekonomik sorunlar yaşanmaya devam ediyor. İşsizlik birçok ülkede en büyük sorunlardan biri haline gelirken, Almanya’da ise kalifiye işçi sıkıntısı yaşanıyor. Kalifiye işçi eksikliğinin tüm zamanların rekor seviyelerine ulaştığı Almanya’da, işçi sorunlarını çözmek için farklı uygulamalara yönelme kararı alındı. Alınan karar kapsamında, “Chancenkarte” programı dahilinde Almanya’ya çok sayıda işçi alınacak.

Söz konusu kalifiye işçi alımlarında 4 şarttan 3’ünü karşılayan kişiler, herhangi bir somut iş teklifi olmadan çalışma şansı bulacak. En düşük 29 bin TL maaş ile çalışmaya başlamak isteyenlerin, Chancenkarte programına başvuruda bulunması için ne yapması gerekiyor? İşte başvuru şartları ve detaylar…

ALMANYA’DA “CHANCENKARTE” UYGULAMASI

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Almanya, son dönemlerde kalifiye işçi sorunları yaşıyor. Almanya’da sendikalar ve işveren dernekleri de uzun bir süredir işçi sıkıntısından şikayetçi. Almanya Çalışma Bakanlığı, kalifiye işçi sıkıntısının ülkedeki büyümeyi sekteye uğrattığını ve bu sorunların devam etmesi halinde açığın daha da büyüyeceğini belirtti. Bu kapsamda DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’da “Chancenkarte” yani ABD’de uygulanan “Yeşil Kart” uygulamasının devreye alınması planlanıyor.

ADAYLARDA HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Chancenkarte uygulaması ile Almanya’ya çok sayıda işçi alınacağı belirtiliyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Almanya’nın hazırladığı bu “fırsat kartına” dair planları açıkladı. Bu kart ile yabancı çalışanlar, Almanya’da somut bir iş teklifi olmaksızın çalışma şansı bulacak. Bu kapsamda puanlama sistemine dahil edilecek olan adaylarda bu 4 şartın en az üçü aranacak:

  1. Üniversite diploması veya beceriler,
  2. En az 3 yıllık mesleki deneyim,
  3. Almanca bilgisi ya da daha önceden Almanya’da yaşamış olmak,
  4. 35 yaşın altında olmak.

Bilindiği üzere Almanya’da asgari ücret şu anda 1.621 Euro ve bu da TL karşılığında 29 bin 315 liraya denk geliyor.