Ekonomi

Altın güç bulan dolar karşısında geriledi, dev bankadan altın fiyatlarına ilişkin kritik tahmin geldi!

Küresel piyasalarda dolar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı parasal sıkılaştırma adımlarına bağlı olarak güç kazanmaya devam ederken, güç kazanan dolar karşısında altın ise değer kaybını sürdürüyor. Küresel piyasalarda 2,5 yılın dip seviyesine gerileyen ons altın, kritik seviyeleri görürken, yurtiçi piyasalarda ise Perşembe günü itibariyle gram altın fiyatında hafif toparlanma hareketleri öne çıkıyor.

Yatırımcılar ve vatandaşlar altın fiyatlarında gidişatın ne yöne olacağını merak ederken, dev bankacılık kuruluşu ING’den altın fiyatlarına ilişkin kritik tahmin geldi. İşte detaylar…

GÜÇLENEN DOLAR KARŞISINDA ONS ALTIN GERİLEDİ

ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül ayında politika faizini 75 baz puan artırdı ve böylece üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık artış kararı alarak, politika faizini yüzde 3 – 3,25 seviyesine yükseltti. 15 yıl aradan sonra kaydedilen bu faiz seviyesi ile dolar küresel piyasalarda güç kazanımlarını sürdürdü ve güçlenen dolar karşısında ons altın ise sert gerileme yaşadı. Dün ons altın fiyatındaki düşüşlere paralel olarak gerileme yaşayan gram altın ise Perşembe günü toparlanma gösterdi. Altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik sonrası dev bankacılık kuruluşu ING’den kritik altın tahmini geldi.

DEV BANKANIN ALTIN FİYATI TAHMİNLERİ

Ons altın, 29 Eylül Perşembe günü gelen değer kayıpları sonrasında 1.600 dolar seviyesine kadar geriledi. Kritik seviyeye gerileyen ons altın sonrasında ING’den, 2023 yılına ilişkin altın tahminleri geldi. Dünya çapındaki merkez bankalarının mevcut ekonomik durum nedeniyle altın rezervlerini artırdığını vurgulayan ING, 2022 yılının 2. çeyreğinde merkez bankalarının 180 tonluk altın birikimi yaptığını aktardı.

ING, bununla birlikte ons altının 2022 yılsonunda 1.650 dolar seviyesinde olacağını öngördü ve 2023 için yükseliş tahmininde bulundu. Bankanın tahminlerine göre ons altın 2023’ün ilk çeyreğinde 1.730 dolara, 2. çeyreğinde 1.780 dolara, 3. çeyrekte 1.840 dolara ve son çeyrekte de 1.900 dolara ulaşacak.