Ekonomi

Petrol fiyatındaki düşüşe rağmen neden benzin ve motorin ucuzlamadı? 30 Eylül güncel akaryakıt fiyatları kaç TL?

Küresel piyasalarda Brent petrol varil fiyatı geçtiğimiz hafta 82 dolar seviyesine kadar, ABD ham petrolü varil fiyatı ise 76 dolar seviyesine kadar geriledi. Küresel piyasaları etkileyebilecek makroekonomik gelişmeler sonrasında yeniden hafif yükselişe geçen petrol fiyatları sonrası Brent petrol fiyatı 87 dolar bölgesinde dengelendi.

Ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı dönemlerde Brent petrol fiyatının 140 dolar seviyesine kadar ulaşması ile güncel fiyatlar kıyaslandığında, yine de ortada düşük bir fiyat seviyesi olduğu görülüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle her ne kadar akaryakıtta indirim beklentisi olsa da yurtiçinde dolar kurundaki yüksek seyir, benzin ve motorinde indirimlerin görülmesini engelliyor. Peki akaryakıtta indirim olacak mı? İşte detaylar…

AKARYAKITTA İNDİRİM GELİYOR MU?

Petrol fiyatlarındaki düşüş sonrası çeşitli ülkelerden petrol satışlarına ilişkin kritik haberler geldi. Örneğin Çin’de Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, benzinin ton fiyatını 290 yuana düşürüldüğünü, motorinin ise 280 yuana düşürüldüğünü bildirdi. Bir benzer indirim hamlesi de Güney Kore’den gelirken, ABD Başkanı Joe Biden da fiyatları düşürecek bir adım atarak 10 milyon varile kadar petrol satılacağını duyurmuştu. Ancak petrol fiyatlarındaki gerileme, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki indirim beklentisini karşılamadı.

30 EYLÜL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ortada savaş riski de yokken petrolün varil fiyatı 80 dolar seviyesindeydi ve akaryakıt fiyatları da söz konusu dönemde 7 liranın hemen üzerindeydi. Ancak söz konusu dönemde dolar kuru ise 8,5 TL seviyelerindeydi. Gelinen noktada dolar kurunun 18,50 TL seviyelerine gelmesinden dolayı, petroldeki düşüşlere rağmen uzmanlar akaryakıtta indirim öngörmüyor. Güncel akaryakıt fiyatları ise şöyle:

  • İstanbul’da benzin litresi 19,23 TL, motorin 23,06 TL
  • Ankara’da benzin litresi 19,34 TL, motorin 23,15 TL
  • İzmir’de benzin litresi 19,34 TL, motorin 23,21 TL