Ekonomi

Zayıflayan dolar karşısında güç bulan altın, haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor

Küresel piyasalarda altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayı faiz kararı sonrasında baskılandı ve ons altın bu süreçte düşüşler yaşadı. Gelen düşüşler sonrasında kritik destek seviyelerine kadar gerileyen altın fiyatında yükseliş yaşanıp yaşanmayacağı merak edilirken, yurtiçi piyasalarda gram altın, ons altından son günde pozitif yönde ayrıştı ve haftanın son işlem gününe gelindiğinde ons altın da yönünü yukarı çevirdi.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahvil alımı programını duyurmasından sonra ons altın haftalık bazda zayıflayan ABD dolarından destek aldı ve yükselişe geçti. Gelen değer artışlarıyla birlikte altın, haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. İşte detaylar…

ALTIN HAFTAYI KAZANÇLA KAPATMAYA HAZIRLANIYOR

ABD doları haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Doların düşüşe geçtiği haftada çift yönlü dalgalanma yaşayan altın ise zayıflayan dolardan destek alarak haftanın son işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Ons altın 1.673 dolar seviyesini test ettikten sonra, haftayı da yine bu primle kapatmaya hazırlanıyor.

2,5 YILIN DİP SEVİYESİ SONRASI SERT YÜKSELİŞ

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahvil alımı programını açıklamasından sonra spot altın, 6 ayın en büyük günlük bazda yükselişini elde etti. Spot altın bu yükselişten önce dalgalı geçirdiği haftada 2,5 yılın en düşük fiyat seviyesini de görmüştü. Dolar ise Salı gününden bu yana zayıflama eğilimini sürdürerek, genellikle dolarla negatif korelasyona sahip altına destek vermeye devam ediyor.

MART ZİRVESİNDEN YÜZDE 20 GERİDE

Altın haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor ancak yine de sarı metal Mart ayında gördüğü zirvesinden neredeyse yüzde 20 oranda değer kaybetti. Gelen ABD verileri sonrasında Fed yetkililerinin şahin açıklamalarda bulunması, piyasa aktörlerinin Fed’in daha agresif bir parasal sıkılaştırma politikası izleyeceği ihtimaline odaklanmasını sağladı ve uzmanlar, bu veriler ışığında altının daha fazla baskıyla karşılaşabileceğini ifade ediyor.