EkonomiGenelGündem

Bu geceden itibaren resmen başlıyor: Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Bugün resmen başlıyor! Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının e-Devlet üzerinden yapılmasına ilişkin Bakanlık’ta düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bakan Kirişci, başvuruların bu gece açılacağı müjdesini verdi.

“Özellikle tarımsal desteklerin sadeleştirilmesi hedefimiz bakımından dijital hizmetlerin geliştirilmesine çok önem veriyoruz. 65 ayrı kalemde 130 farklı başlık altında üreticilerimizi destekliyoruz. Destekleme kalemlerinde sadeleşmeye gidiyoruz ve destekleme başvurularının dijital ortamda yapılabilmesi için gerekli altyapı üzerinde çalışıyoruz. Üreticilerimiz, desteklemeler için tüm başvuruları il müdürlüklerimiz ya da diğer birimlerimize bizzat başvurarak değil, e-Devlet üzerinden zahmetsizce yapabilecekler. Bunun müjdesini de kısa sürede duyurmuş olacağız inşallah.” diyerek müjdeyi veren Bakan Kirişci, bunun büyük kolaylık getireceğini duyurdu.

GECE YARISI BAŞLIYOR

“2 milyon 171 bin 646 çiftçimizin yer aldığı ÇKS’ye başvuruların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak sistemi, bugün gece yarısı 00.00’dan itibaren hizmete açıyoruz. ÇKS’deki başvuru süreç ve şartlarında getirilen düzenlemeyle dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani çiftçimiz, dijital çağın imkanlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Bakanlığımız da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak.”

31 ARALIK’A KADAR SÜRECEK

Kirişci, ziraat odalarından her yıl alınan “çiftçi belgesi”nin, sadece ÇKS’ye ilk defa başvuran çiftçilerden isteneceğini de söyleyerek şunları kaydetti:

“Çiftçilerimiz bize başvurusunu yaparken aktif olarak ziraat odasına üye olduğunu da beyan edeceklerdir. Halen 1 Eylül’de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran’ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir.”