Editörün SeçtikleriGündemSağlık

81 ile kötü haber bugün geldi: Kabus geri dönüyor! Bu kişiler sakın işe ve okula gitmesin

Bir süredir hayatımızda olan ancak etkisinin artık o kadar fazla hissedilmediği koronavirüs salgınında kötü haber geldi. 81 il için kötü haber Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz tarafından açıklandı. Yavuz, maske ve mesafe kuralı ile pek çok tedbirin kalktığını ancak virüslerin geri geleceğini söyledi. İşte detaylar..

Yaklaşık 3 yıl önce Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya kabus gibi çöken koronavirüs salgınında yine kötü haberler gelmeye başladı. Alınan maske ve mesafe tedbirleri ile salgını geri plana atmayı başardık. Ancak kalkan tedbirlerle birlikte uzman isimler salgının yeniden patlama yapabileceğini belirtiyor. Başta grip ve koronavirüs olmak üzere pek çok virüs daha kuvvetli bir şekilde hayatımızda olacak.

ÇOK DAHA ŞİDDETLİ OLACAK

Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’dan önemli açıklamalar geldi. Prof. Dr. Yavuz, yaptığı açıklamasında bu yıl virüslerin biraz daha şiddetli yaşanacağını belirterek, şunları dedi:

“Kovid başladığından beri aldığımız birçok önlem vardı. Aşının yanında en başından itibaren aldığımız kişisel önlemlerimiz, diğer solunum yoluyla bulaşan virüsleri de oldukça azaltmıştı. Geçen yıldan itibaren bu önlemler azaltıldı ve bu yıl da tamamen kaldırıldığı için, aslında bu virüslerin yeniden ortaya çıkacağını bekliyorduk. Geçen yıl kısmen önlemler devam ettiği için bir ‘patlama’ şeklinde olmadı ama bu yıl ölmemler tamamen kaldırıldığı için biraz daha şiddetli yaşayacağımızı ön görüyoruz, bilim çevirileri de böyle düşünüyor. Grip açısından bakarsak, Güney yarım kürede özellikle Avustralya’da, hızlı başladı grip. Onlar sezonun sonuna gelmiş durumdalar şu anda. Bir süre hızlı gittikten sonra, tekrar önceki yılların altında bir seviyede bitti grip sezonu. Ama aynı şey burada da olursa, hızlı bir giriş olabilir gerçekten garip açısından. Çünkü şu an kişisel koruyucu önlemler, maske, kalabalıkların azaltılması vs bunlar tamamen kalktı”

BU KİŞİLER İŞE VE OKULA GİTMESİN

Artan virüsler sayesinde hastalıkların ve hastaneye yatışların artışa geçeceğine dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu durumun hastanelerin yükünü tekrar artıracağını söyledi ve hasta olan kişilerin kesinlikle o durumda okula ve işe gitmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.