Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Bugünkü enflasyon sonrasında beklenen oldu! Asgari ücret zammı kısmen belli oldu: 7.500 liranın üstünde olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Enflasyonun yol açtığı refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız’ açıklamasıyla gözler son gelecek iki veriye çevrilirken zam formülleri de duyurulmaya başlandı. Ocak 2023 zammı için geri sayım başlarken milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Eylül ayı enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşıldı.

İPUÇLARI GELMEYE BAŞLADI

Buna göre enflasyon eylül ayında aylık yüzde 3,1 artarken, yıllık ise yüzde 83,5 oldu. Analistlerin beklentisi aylık yüzde 3,75, yıllık ise yüzde 84,63 olması yönünde olduğu paylaşılırken zam dönemine kısa süre kalalı ipuçları da paylaşılmaya başlandı.

Memur ve emekli için 2023 yılında yapılacak maaş zamları milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. Memur ve memur emeklisi için yılın ilk 6 ayı baz alınarak açıklanan zam oranı yüzde 41,69 olmuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 42,35 zam yapılmıştı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 4.500 TL

Kesin zam oranı Ocak ayında belli olacağı gibi ek iyileştirme de yapılabileceği ifade edildi. Emekli maaşlarının tabanında yüksek bir artış beklentisi var. Temmuz’da 3 bin 500 liraya çıkarılan taban aylık ödemesinin Ocak’ta bir kez daha artırılması gündemde olurken kararın Aralık ayında en geç Ocak ayında alınacağı bildirildi. Ayrıca memurların ve emeklilerin zam oranının ek iyileştirmeyle yükseltilmesi beklentileri de bulunuyor. Kulislerde konuşulan rakam ise bu rakamın 4 bin-4 bin 500 lira olacağı yönünde.

ASGARİ ÜCRET 7.500 LİRAYI GEÇECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni ücreti belirleyeceği belirtildi ve yılın başında verginin de artırılmasıyla yüzde 50,51 yükselen net asgari ücrete Temmuz’da da bir ara zam yapıldığı hatırlanıldı.

Yaklaşık yüzde 30’luk ara zam ile net asgari ücret 5 bin 500 liraya yükselmişti. Yeni asgari ücret için şimdiden formüller dile getirilmeye başlarken, enflasyonun üzerinde bir artış yapılması kuvvetli bir ihtimal olarak duruyor.

Konu ile ilgili olarak bu hesap doğrultusunda net 5 bin 500 lira 35 kuruş olan asgari ücret 7 bin 575 lira 63 kuruşu bulabileceği belirtildi ve bir diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olabileceği aktarıldı. Enflasyonun üzerinde artışlar yapılırsa bu rakamlar da aşılacak.