Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Sonunda torba yasa detayları belli oluyor! Borcu olan milyonlara müjde: Borçlar siliniyor, çalışanlara doğalgaz desteği

Hükümetin üzerinde çalışma yürüttüğü işçi, işveren ve ihtiyaç sahibi kesimlere yönelik desteği de kapsayan ekonomik torba teklifindeki bir takım düzenlemelerin ortaya çıktığı belirtildi. Bu teklifin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzalaması ile TBMM’ye sunulacağı bildirildi.

Hazırlanan yeni torba yasa teklifi binlerce vatandaşın yüzünü güldürecek. Daha son şekli verilmeyen teklif, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Milliyet’in aktardıklarına göre bazı düzenlemeler ortaya çıktı. Bunlardan bazıları elektrik ve doğalgaz desteği olurken bir diğeri de borçların silinmesi oluyor.

1.000 TL’YE KADAR ÖDEME YAPILACAK

Ücretlilere elektrik ve doğalgaz giderleri karşılığı yapılan ödemelerin gelir vergisi ve sosyal güvenlik primlerinden istisna edileceği belirtilerek düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih ile 2023 yılı Nisan ayının sonuna kadar işverenlerce hizmet erbabına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri için mevcut ücretlerine ilave olarak 1000 TL’ye kadar yapılacak olan bu ödemelerin gelir vergisinden istisna edileceği bildirildi.

18.03.2022 tarihindeki Cumhurbaşkanı kararıyla 150 TL olarak belirlenen yurt dışına çıkış harcı 300 TL’ye yükseltileceği belirtildi ve 2022 yılı sonuna kadar uygulaması öngörülen kur korumalı mevduat ile ilgili istisna süresi 31.12.2023 tarihine kadar uzatılacağı ifade edildi. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanına istisnayı, 31.12.2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibariyle kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatma konusunda yetki verileceği de vurgulandı.

İSTİSNA 51 TL OLACAK

İşverenlerin işyerinde veya müştemilatında yemek vermediği durumlarda çalışılan günlere ait yemek bedelinin ilgili yıl için belirlenen tutara kadar olan kısmı, gelir vergisinden istisna edileceği bildirildi ve bu istisnanın uygulaması 2022 yılı için 51 TL olarak uygulanacağı aktarıldı. Bu istisna uygulaması 2022 yılı için 51 TL olarak uygulanacağı aktarıldı ve bunun için yemek hizmeti veren kuruluşlara bedelinin ödenmesi suretiyle temin edilen ve yemek kartları diye adlandırılan kartların kullanılması koşulu aranacağı bildirildi.

Yurtdışı inşaat işlerinde çalışan Türk işçilere yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilecek. Ücret ödemelerinin yurt dışından elde edilen kazançtan karşılanması şartıyla, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışmak üzere yurt dışına götürülen ve fiilen yurt dışında çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilecek.

BORÇLAR SİLİNECEK

Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemeler, borçların tahsisi pek mümkün olmadığı için silineceği de belirtildi ve alacağın tahsili için harcanacak emek ve mesaiden tasarruf edileceği bildirildi. Bunun yanı sıra tüm borçların ferileriyle birlikte terkin edileceği böylece söz konusu düzenleme ile hedef kitlesi yoksul olan ve borçları ödeme gücü bulunmayan 163 bin 572 engelli ve yaşlı vatandaşın 566 milyon 262 bin 916 TL’lik borcunun silinmiş olacağı aktarıldı.

Gerçek kişilerce kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limitet şirket niteliğindeki uluslararası deniz taşımacılığı ile iştigal eden yabancı ulaştırma kurumlarının, ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olunması halinde elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilecek.