Editörün SeçtikleriGündemPolitika

Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçimi yalanlamadı! İşte bahsedilen o tarih: Seçim öne alınıyor

Erken seçimle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Parti grubunda yaptığı konuşmadan sonra çıkışta basın mensubunun sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seçimlerin o tarihte yapılıp yapılmayacağı soruldu. Bunun üzerine Erdoğan, “Karıştırma şimdi” diyerek konuşmayı sonlandırdı.

Türkiye artık 2023 tarihinde yapılacak seçimlere kilitlendi. Ancak muhalefet seçimin erkene çekileceğine dair açıklamalarda bulunuyor. Bununla ilgili konuşulan tarih de 14 Mayıs.

“KARIŞTIRMA ŞİMDİ”

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da dikkat çeken bir çıkış geldi. Muhalefete özellikle başörtüsü konusunda sert eleştiriler yönelttiği parti grubu konuşması sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erdoğan’a seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılıp yapılmayacağı sorusu da yöneltildi. Daha önceki açıklamalarında seçimlerin 2023 yılının haziran ayında yapılacağını ifade eden Erdoğan, bu kez “Karıştırma şimdi” demekle yetindi.

MUHALEFET DE MAYIS AYINI İŞARET ETMİŞTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada “Seçimler mayıs ayında olabilir “demişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da daha önceki konuşmasında “14 Mayıs mantıklı bir tarih gibi geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

NEDEN 14 MAYIS?

Seçimlere aylar varken ortaya atılan 14 Mayıs tarihi ise birkaç nedenden dolayı tercih edilebilir görülüyor. Birincisi seçimler Cumhur İttifakı’nın da dediği gibi haziran ayında yapılırsa, ay boyunca aralıklarla devam eden sınavlar öğrencileri ve velileri olumsuz etkileyecek. Bunun dışında bir diğer neden ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde seçimin yaz mevsiminin ortasında yapılacak olmasının istenmemesi. Normal takvime göre 18 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa ve sonuçlar nedeniyle seçim ikinci tura kalırsa, bu tur iki hafta sonra 2 Temmuz pazar günü yapılacak. Temmuz ayının tatile gidilen ve taşrada da üreticinin tarlada yoğun olduğu dönem olması nedeniyle bu tarihe olumlu bakılamayacağı düşünülüyor.