Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Detaylar belli oluyor! Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? İşte masadaki asgari ücret tutarları…

Asgari ücret, son günlerde gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Milyonlarca vatandaş yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Temmuz ayında da yapılan artıştan sonra vatandaşların 2023 yılı asgari ücret için beklentileri yükseldi.

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, asgari ücrete yapılması beklenen zammı değerlendirdi. “Asgari ücretle alakalı daha önceden birçok kişi açıklama yaptı ama asgari ücretin belirlenmesiyle alakalı geçen sene yılda 1 defa artacak denildi. Bu seneye özel olarak enflasyon iki haneli olduğu için temmuz ayında yeni bir güncelleme yapıldı. Geçen sene 2021 sonunda yani 1 Ocak 2022 itibarıyla uygulanacak asgari ücret enflasyon yüzde 34 iken yüzde 50 arttı.” diyen Bayram “Bu sene başında enflasyon daha düşük olmasına rağmen içinde bulunduğumuz dönemde enflasyonun daha fazla artacağı sebebiyle yüzde 50’lik bir asgari ücret artışı yapıldı.” ifadelerini kullandı.

RAKAMLARLA ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Bayram’ın öne çıkan açıklamaları şöyle devam etti:

“Yani 16 puanlık fazladan bir artış yapıldı. Temmuz ayına geldiğimizde asgari ücret tekrar tespit edildi. Memurlar ve emekliler enflasyon seviyesinde bir maaş farkı alıyor. Ama Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandığında enflasyon oranı yüzde 42.35 iken yüzde 30’luk bir artış yaptı. Yani 6 aylık enflasyona göre yüzde 12.35 daha az zam yapıldı.”

“Günümüze gelecek olursak temmuz, ağustos ve eylül zamları aylık bazda belirlendi ve toplamı 6.09 oldu. Ama aralık ayından 9. ayın sonuna kadarki enflasyon yüzde 52 olarak çıktı. Yani asgari ücretlilerin aslında almadığı yüzde 22’lik bir zam farkı var.”

“Sene sonuna gelecek olursak Merkez Bankası’nın anketi yüzde 65. Serbest olarak kredi derecelendirme kuruluşu ve anketörlerin yaptığı enflasyon tahmini ise yüzde 80’ler civarı olacağı yönündedir.”

ASGARİ ÜCRET 7 BİN 700 TL, 8000 TL…

“Her ne kadar TÜİK’in enflasyonu yüzde 70 ile 65 arasında gelecek olsa da enflasyon aslında sene sonu itibarıyla yüzde 80’ler civarında olacak. Buradan yola çıkacak olursak tüm bu değerlendirmelerle beraber asgari ücretlilerin önceden almadığı enflasyon farkı var. Bu farkın önceki ay enflasyonu olduğu göz önünde bulunulduğunda asgari ücretliye en az yüzde 40’lık zam yapılması gerekecek. Bu da 7 bin 700 civarına geliyor.”

“Eğer yüzde 45 zam yapılırsa 7 bin 975 TL yapıyor ki psikolojik sınır olan 8 bin TL’yi ben göreceğini düşünüyorum. Yapılan hesap ortada ondan dolayı bu rakamlar enflasyon verileri baz alınarak ortaya çıkıyor. Kaldı ki benim gibi yeminli bir mali müşavir olan AK Parti’nin Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz yapmış olduğu açıklamada asgari ücretin 7 bin 500’ler civarında olacağından bahsetmişti.”

“Bu kapsamda asgari ücret şu anda enflasyonda ciddi farklılıklar olmazsa ekim ve kasım ayında mevsimsel etkilerle enflasyon artacaktır. 7 bin 500 TL ile 8 bin lira arasında olacağı değerlendirilebilir.”