Editörün SeçtikleriEkonomiGenelGündem

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) duyurdu: Yardım parası ödenecek! Başvuru gerekmiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’dan ödeme duyurusu geldi! Hanelere yardım parası verileceği açıklandı. Şartları taşıyan herkes ödemesini alabilecekken, yardımın verilmesi için herhangi bir başvuru yapılması gerekmediği belirtildi.

SGK tarafından, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilen emzirme ödeneği ile ailelere 316 lira destek sağlanıyor. SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılara yardım SGK tarafından ödenirken kamu görevlilerine ise çalıştıkları kurum tarafından ödeme veriliyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

Sigortalılara emzirme ödeneği verilebilmesi için, 4a’lı çalışan sigortalının adına doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması, 4b’li çalışan sigortalı için de doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış olması ve Genel Sağlık Sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması gerekiyor.

Diğer bir şart ise doğumun canlı gerçekleşmiş olması. Emzirme ödeneğine hak kazanan fakat sigortalılığı sona eren kişilerin 300 gün içinde çocuğu doğarsa, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde sigortalı adına en az 120 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için SGK’ya talep dilekçesi verme şartı 2014’te kaldırıldı. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödeniyor.