Editörün SeçtikleriGündemSağlık

BioNTech, Turkovac ve Sinovac koronavirüs aşısı olanlar dikkat: Son dakika açıklandı

Ülkemizde yaklaşık 2 yıldır görülen koronavirüs salgınında iyi günler geçirmeye başladı. Salgının gerilemesinde önemli bir rol oynayan aşılarla ilgili flaş bir açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü önemli bir açıklama yaptı. Özlü, yaptığı açıklamasında risk grubunda olanların, son aşılama üzerinden 6 aylık süre geçmesi halinde hatırlatıcı doz aşı yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Dr. Tevfik Özlü açıklamasında, “Risk grubunda olanlar, eğer son aşılamanın üzerinden 6 aylık süre geçmişse, yeni aşıları beklemeden mevcut aşılarla hatırlatıcı doz yaptırmalarında fayda var. Onun dışındakiler, yeni aşıların çıkmasını bekleyebilir” dedi.

YENİ AŞIYLA AŞILANMAKTA FAYDA VAR

Özlü, grip aşılarının uzun yıllardan bu yana kullanıldığını ifade ederek, risk grubunda olan kişilerin yaptırması gerektiğini belirtti. Risk grubu dışındaki diğer vatandaşların da yaptırabileceğini belirten uzman isim şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Herhangi bir kişi de yaptırabilir. Sağlık bir genç ya da herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişi de ‘Grip olmayayım, 3-5 gün işimden, gücümden geri kalmamayım, grip aşısı yaptırayım’ derse bir zarar yok, yaptırabilir. Yaşlılara, kronik hastalığı bulunanlara, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlara, bu aşıyı her sene ekim ayında yaptırmalarını öneriyoruz. Daha önce aşılanmış olsa bile tekrar yeni hazırlanan aşılarla aşılamayı yapılmasında fayda var. Çünkü grip virüsü de sürekli mutasyon geçiriyor, antijenik yapısı değişiyor. Önceki aşıların koruyuculuğu 1 yıl sürüyor. Hatta 6-7 ay devam ediyor. Dolayısıyla yeni aşıyla aşılanmalarında fayda var”

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT

Özlü, koronavirüs aşısına ilişkin de, “”Daha önceden Covid-19 aşılarını tam olarak yaptırmamış olanlar varsa; elbette aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Fakat önceden aşılarını yaptırmış olanlar, -mRNA aşısını en az 2 doz yaptırmış ya da inaktif aşıları 3 doz yaptırmış kişiler-yeni varyantlara karşı üretilip, piyasaya sürülmesi beklenen aşıları bekleyebilir. Ancak risk grubunda olanlar, eğer son aşılamanın üzerinden 6 aylık süre geçmişse, yeni aşıları beklemeden mevcut aşılarla hatırlatıcı doz yaptırmalarında fayda var. Covid-19 aşıları için söylüyorum. Sadece risk grupları için söylüyorum. Onun dışındakiler, yeni aşıların çıkmasını bekleyebilir” dedi.