Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Son dakika açıklandı: Zam gelmeden marketlerdeki raflar boşalacak! 5 litre ayçiçek yağına rekor zam, 500 TL

Geçen sene yaşanan ayçiçek krizinin yeniden yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı’ndan çok önemli bir açıklama geldi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından hemen sonar Ukrayna limanlarından tüm dünyaya yönelik ihracatta sıkıntılar başladığı belirtilirken özellikle ayçiçek ve buğday sevkiyatının sekteye uğradığı bildirildi.

FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLAMIŞTI

Konu ile ilgili olarak geçen yıl başlayan bu kriz sonrası tüm dünya özellikle ayçiçek yağı ve buğday konusunda sıkıntı yaşamaya başladı, hatta Türkiye’de ayçiçek yağ fiyatlarında rekor artışlar meydana geldi, market önlerinde uzun kuyruklar oluştuğu hatırlanıyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kısmi anlaşma sonrasında Ukrayna limanlarından sevkiyat başlayınca ayçiçek yağlarındaki kriz de bir nebze olsun sönmüş ve market raflarında ayçiçek yağları yeniden görünmeye, fiyatlar da düşmeye başlamıştı.

190 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

İşte bütün bu gelişmeler sonrasında şu anda ayçiçek yağ fiyatları Türkiye’de marketlerde ortalama olarak kilosu 30-35 TL olurken 5 kiloluk ayçiçek yağ fiyatları da markasına göre ortalama olarak 150 ile 190 lira arasında değiştiği bildirildi. Ancak ayçiçek yağlarında kabus yaratacak açıklama geldi ve fiyatların yeniden patlayabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

500 LİRADAN AŞAĞI OLMAZ

Ayçiçeği için bu yıl belirlenen alım fiyatı 12 TL civarında kalmıştı ve çiftçiden büyük tepki gelirken yağlık ayçiçeği ithalatında verginin düşürülmesi ise karamsar tabloya tuz biber ekmişti. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, bir açıklama yaptı. Bestil açıklamalarında 2023 yılında çiftçinin ayçiçeği ekmeyeceğini gelecek yıl ayçiceğinin 5 kilosunun 500 liranın üzerinde bir rakama satılacağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“2023 yılında bir kişi bile ayçiçeği ekmez. Gelecek yıl 5 kiloluk ayçiçek yağı 500 liradan aşağı olmaz”

Bestil açıklamalarının devamında Pancara düşük fiyat verilmesi nedeniyle şekerin kilosunun bu yıl 5 liradan 30 liraya yükseldiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Pancar ekicisini küstürmeyin’ dedik dinlemediler. Pancara fiyat verilmedi. Bu sene şekerin kilosu 5 liradan 30 liraya yükseldi. Çünkü 2021 yılında 5 milyon tona yakın eksik pancar üretildi. Zamanında pancara iyi bir fiyat verilseydi şeker şimdi 15 lira olacaktır”