Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Çalışma Bakanı Bilgin duyurdu! EYT’de kötü haber verildi: Herkes merakla bekliyordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesi stajyer ve çırak şeklinde çalışanların merakla beklediği soruya yanıt verdi ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce çırak ya da stajyer olarak çalışma hayatında bulunmanın bildiğimiz anlamda çalışma olmadığını ifade etti.

BAKAN BİLGİN DUYURDU

Emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) heyecan devam ediyor. Aralık ayında Meclis’ten çıkması beklenen EYT düzenlemesi ilk etapta 1 buçuk milyon insanı ilgilendiren sonrasında ise 5 milyon insanı kapsayacağı duyuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yaptı ve açıklamalarında EYT kapsamına alınacak kişilerin ilk sigortalılık başlangıcının 8 Eylül 1999 ve öncesi olması gerektiğini belirtti. Ayrıca Bakan Bilgin EYT sorunun çözümü halinde 1,5 milyon kişinin emekli olacağını ifade ederek prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş fakat yaşını doldurmamış olanlar EYT kapsamına gireceğini vurguladı.

BAKAN BİLGİN’E SORULDU

8 Eylül 1999 tarihinden önce çırak ya da stajyer olarak çalışma hayatında bulunanların EYT düzenlemesinden yararlanıp yararlanamayacağı da son derece merak konusuydu. BirGün’den Serkan Alan’ın haberine göreHDP’li Garo Paylan Bakan Bilgin’e soru sordu. Bu noktada Bakan Bilgin’e “1999’dan önce stajyerlik ve çıraklık yapanları başlangıç tarihi olarak sayacak mısınız?” şeklinde bir soru soruldu.

MERAK EDİLENİ BAKAN BİLGİN AÇIKLADI

HDP’li Paylan’ın sorusuna yazılı yanıt veren Bakan Bilgin, mesleki eğitim kapsamında stajyerlik yapanların “çalışan” değil “öğrenci” olduklarını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Mesleki eğitim; kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğrenimi kapsamaktadır. İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler”

Bakan Bilgin Bu kapsam bütününde çalışma hayatında yer alan kişilerin, “uygulama” esnasında meydana gelebilecek risklere karşı kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sosyal güvenlik şemsiyesi altına alındıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır”