Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Asgari ücret için çok farklı senaryo! Herkesin ağzı açık kalacak: Asgari ücrete yılda 3 kez zam

Asgari ücret görüşmeleri yakında başlayacak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya gelerek milyonlarca çalışanın asgari ücret rakamını belirleyecek. Asgari ücret zammı hakkında çok önemli gelişmeler yaşanırken yeni senaryolar da paylaşılmaya başlandı.

Konu ile ilgili olarak asgari ücret zammı kapsamında ekonomim.com yazarı Zafer Özcivan bir yazı yayımladı. Özcivan yazısında asgari ücretin ne olabileceği konusunda bir kaç alternatif öngörülebileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRETE YILDA 3 KEZ ZAM

Zafer Özcivan yazısında asgari ücrete yılda en az 3 kez zam yapılmasını öngördüğünü belirtti. Özcivan yazısında şu ifadelere yer verdi:

– Yılda en az üç defa enflasyon oranı baz alınarak asgari ücretin yeniden değerlendirilmesi

– Asgari ücrete yapılacak zam oranı için geçen döneme ilaveten önümüzdeki dönemin de hesaplanarak zam oranının belirlenmesi

– Asgari ücretin her ay TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre güncellenmesi. (Bazı belediyeler su parası konusunda bu sistemi uygulamaktadır).

Asgari ücrete uygulanacak sistem sadece asgari ücretlileri değil, özel sektörde daha yüksek maaşla çalışan kesimi de ilgilendirecek, onlar da yeni sisteme göre ücret artışı alacaklardır.

HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARI

Bir başka konu da yükselen asgari ücret maliyetleri karşısında özellikle küçük işletmelerin işçi çıkarma yoluna gidebileceğidir. Konuya bu açıdan baktığımızda ise küçük ve büyük işletme ayrımı yapılabilir mi sorusunun cevabını aramak gerekir. Ayrıca asgari ücret bölgesel anlamda da farklı oluşturulabilir. Çünkü büyük kentlerde yaşam maliyeti ile diğer bölgelerde yaşam maliyetinin farklı olduğu aşikârdır. Eşel mobil sistemi de hükümetin çalışmaları arasındadır.

Aralık ayında hükümet yetkilileri ile işçi temsilcilerinin toplantıları başlayacak ve umarım en verimli sonuca ulaşabileceklerdir.