Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Bakan Vedat Bilgin’den herkesi ilgilendiren EYT açıklaması: Siz de ikramiye alabilirsiniz!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından son dakika açıklaması geldi. Bilgin, sözleşmeli personel düzenlemesine ilişkin kritik bir açıklama yaptı. Düzenlemenin Aralık ayında Meclis’e geleceğini belirten Bilgin, sözleşmeli personele kadro düzenlemesinin genişletileceğini de söyledi.

EYT düzenlemesinde, sayının günden güne değişeceğini ifade eden Bakan Bilgin, “Sayı günden güne değişiyor. Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir” dedi.

“YAKIN ZAMANDA” DEMİŞTİ

EYT ne zaman çıkacak? Sorusu milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde EYT düzenlemesinin zamanına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yakın zamanda” açıklamasını yapmıştı. EYT düzenlemesine ilişkin en net tarih resmen belli oldu.

EYT İÇİN TARİH VERİLDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusuna değinen Bakan Bilgin, çok fazla mesafe aldıklarını ve çalışmayı aralık ayında Meclis’e intikal ettireceklerini belirtti.

Emeklilik sisteminde prim gün sayısı, yıl ve yaş olmak üzere üç kriterin olduğunu anımsatan Bilgin, şunları söyledi:

“Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. ‘Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir’ diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir. Biz onlarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yaş şartı hiç olmasaydı emekli olabileceklerden bahsediyorum. Yoksa ne bileyim, 40’lı yaşlarda olanlar var. Onların büyük bir çoğunluğunun, bu bahsettiğim sayının dışında kalanların özellikleri prim gün ve yıl sayılarındaki eksikliktir. O iki şartta bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız”

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusundaki çalışmalara değinen Bilgin, bu konuda epey mesafe aldıklarını ve çalışmayı aralık ayında Meclis’e intikal ettireceklerini söyledi. Emeklilik sisteminde prim gün sayısı, yıl ve yaş olmak üzere üç kriterin olduğunu anımsatan Bilgin, şunları söyledi:

EYT’DE SON PERDE: ‘2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLABİLİR’

“Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. ‘Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir’ diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir. Biz onlarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yaş şartı hiç olmasaydı emekli olabileceklerden bahsediyorum. Yoksa ne bileyim, 40’lı yaşlarda olanlar var. Onların büyük bir çoğunluğunun, bu bahsettiğim sayının dışında kalanların özellikleri prim gün ve yıl sayılarındaki eksikliktir. O iki şartta bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız.”

“ZORUNLU EMEKLİLİK ŞARTINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Bakan Bilgin, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçirilen işçilerin “zorunlu emekli” edilmeleriyle ilgili çekincelerine ilişkin soruya “Bu düzenlemede o zorunlu emeklilik şartını ortadan kaldıracağız. Biliyorsunuz KHK ile kadroya geçen işçiler, ‘Sen şu kadar çalıştın, artık emekli olursun.’ denilerek zorla emekli ediliyorlar. Onu ortadan kaldıracağız. İsteğe bağlı olarak yasal sınırda çalışabilecekleri süre kadar çalışabilecekler” yanıtını verdi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO DÜZENLEMESİNDE KAPSAM GENİŞLEDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, düzenlemeye 50-D’li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kapsama dahil ettiklerini açıkladı.