Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Araç sahipleri bayram edecek! Akaryakıta zamdan sonra indirim de geliyor: Depoları doldurmayın bekleyin

Akaryakıt fiyatlarındaki zam ve indirimler baş döndürmeye devam ederken geçtiğimiz hafta 3 kez indirim yapıldı. Bu indirimler sadece motorin grubuna yapılmıştı. Bugün ise motorin grubuna dev bir zam yapıldı. Motorinin litre fiyatı 1 lira 16 kuruş zamlanırken 6 Aralık Salı günü itibari ile motorin fiyatlarına indirim yapılacağı vurgulandı.

Petrol ve döviz kurlarındaki dalgalanma, araç sürücülerinin başını döndürürken zamla ve indirimler sonrasında otomobil sahipleri benzin ve motorin fiyatlarını takip etmekte zorlanıyorlar. Bundan kaynaklı olarak araç sahipleri güncel akaryakıt fiyatlarını sorgulamaya başladılar.

GÜNCEL FİYATLAR

Geçen hafta 3 kez indirim gelen motorine 3 Aralık 2022 (bugün) itibariyle 1 lira 16 kuruş zam geldi. Fiyat değişikliği, pompa fiyatlarına yansıdı. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; motorin İstanbul’da 23,61 TL’ye, Ankara’da 23,75 TL’ye, İzmir’de 23,82 TL’ye yükseldi.

İNDİRİM GELİYOR

Konu ile ilgili olarak motorin fiyatları bugün zamlandı. 6 Aralık itibari ile motorin fiyatlarına indirim geleceği ifade edildi. Bu noktada motorinin litre fiyatına önümüzdeki salı günü itibariyle 69 kuruş indirim gelecek.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.