Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Emekli ve memurlara müjde! Maaşlarda 1.200 TL’lik fark çıktı: Yeniden hesaplama yapılıyor

Memur ve emeklilere güzel haber geldi. Yapılacak olan zammın tam olarak netleşmesi için artık 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan enflasyon rakamları bekleniyor. Son 4 ay içersinde oluşan yüzde 11,88’lik artışa göre en düşük memur maaşı 10 bin 186 TL’ye en düşük emekli memur aylığının maaşı ise 6 bin 800 TL’ye yükselmiş olacak.

Milyonlarca emekli vatandaşın maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda çıkacak. Bununla birlikte eğer intibak yasası çıkarsa, emekli vatandaşlarda ortalama 1.200 TL’ye kadar çıkan farklarını da alabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜKSELECEK

En düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Bu rakamın da yükseltilmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Rakamın asgari ücret seviyesine çıkarılmasına ilişkin Çalışma Bakanlığı’nın, “Ücret dengesizliği olur. Örneğin bin 500 gün prim yatıran kişi 10 bin gün yatıran ile aynı parayı alacak. Bu da adil değil” diye karşı çıktığı bildirildi. Ekonomistlerin tahminlerine göre ise bu rakamın yüzde 50 zamla 5.250 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

İNBİTAK YASASI ÇIKARSA 1.200 TL FARK ÇIKACAK

İntibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşların maaşları yeniden hesaplanacak. Bu şekilde milyonlarca emeklilerin çalışma süresi ve prim ödemelerinde değişen oranlar artış gösterecek. Emekli maaşlarında farkların 1.200 TL’ye kadar çıkabileceği belirtiliyor.