Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Veliler dikkat! Çocuklarınızı bu günlerde okula göndermeyin: Uzman isim son dakika açıkladı

Okullarda enfeksiyonların artması sonrasında Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan tarafından maske açıklaması geldi. Bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönem içerisinde çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini ifade eden Turan, “Hastalanan çocuklar, bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemeli. Ayrıca okullar, öğrencilerine solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir” dedi.

Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, hastalanan çocuklarda ilk 2-3 gün bulaşın aktif olduğunu ve bu durumda okula gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Tufan, sözlerine “Okullar, öğrencilerine solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir” şeklinde devam etti.

KORONAVİRÜSE GÖRE DAHA BASKIN HALE GELDİ

Bu yıl mevsimsel grip etkenleriyle yeniden karşı karşıya kalındığının altını çizen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında salgın öncesi dönemde yaşanan viral semptomların aynısı görülüyor. Çok büyük farklılıklar yok. İnfluenza daha yaygın bulaş ortamı bulunca, Kovid-19’a göre daha yaygın görülmeye başladı yani daha baskın hale geldi.

İnfluenzada insanlar ağır bir grip tablosu yaşar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlikle devam eden ve 9-10 gün süren bir klinik tabloya yol açabilir. Çok hızlı bulaşır. Ancak genel olarak akciğerlerde akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olacak bir tablo oluşturmaz. Bu sadece ileri yaştaki veya vücut direnci düşük hastalarda görülebilir”

MASKE KORUYUCU

Turan, sözlerine devam ederken, özellikle solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin kalabalık ortamlara girmeme ve girmek durumunda kalındığında maske takma gibi bireysel önlemleri alması gerektiğini ifade etti.

“Maske yaygın bulaş ihtimali olan tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önemli ölçüde koruyucu. Şu an influenza ile mücadelede de en temel koruyucu faktör bu, yapılmış çalışmalar, literatür de bunu gösteriyor. Maskeyle bulaşın ve hastalığın azaldığını görebiliyoruz. Bu nedenle semptomu olan kişilere maske takmalarını mutlaka öneriyoruz”

HASTALANAN ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLMEMELİ

“”Hastalanan çocukların bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemelerini öneriyorum. Ayrıca okullar, kurumsal olarak öğrencilerine bu tip solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü dönemlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir. Bunun yararlı ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum ama elbette bu okulların kendi kararıdır”