Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Herkes hazır olsun! İslam Memiş tarihi verdi: 1 dolar 16 TL oluyor

Yaptığı yorumlarla dikkatleri üzerine çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten bomba bir açıklama geldi. Memiş, yaptığı açıklamasında doları olan ya da dolara yatırım yapacakları uyardı. Doların 16 TL’yi görebileceğini belirten Memiş, 1 dolar 16 TL için tarih verdi! İşte detaylar..

TV100.com’daki köşesinde bugün doları ele alan Memiş, kritik açıklamalarda bulundu.1 dolar için 16 TL’yi işaret eden İslam Memiş, tarih de verdi. 2023 yılı için planlama yapanların yılın ilk yarısına dikkat etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İşte İslam Memiş’in o yazısı:

“Dolar/ TL kurunda yıl sonu beklentisi 20 ile 21 lira aralığında tadı. Fakat bu seviyeden uzak bir yıl sonu kapanışı gerçekleşecek. Bunun sebebi ise kontrol sisteminin ele geçmesi ile serbest piyasa koşullarının gerçekleşmemiş olmasıdır. Tam bir yıldır belli bir direnci kırmayı başaramayan dolar TL kuru, içerde yatırımcısının beklentilerini bir türlü karşılayamadı. 2022 senesinde 13,25 liradan başlayan dolar TL kuru bugün 18,66 liraya çıkmış bulunmakta. Serbest piyasalarda ise 1 Amerikan dolarının alım satım işlemlerine tabi tutulduğu rakam 18,77 liradır. Dolar endeksi ise 95,64’te veya 114,70’e kadar çıktı. Yani 2022 senesinde dolar dünyada değer kazanmaya başladı.

2023’TE DOLAR PERFORMANSI NASIL OLACAK?

Bugünkü küresel ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda 2023 senesi ve 2023’ün dolarını 2’ye ayırmak gerekecektir. Haziran ayına kadar ekonomiyi, ve Hazirandan sonra ekonomi şeklinde iki başlık altında bu konuyu ele alabiliriz. Haziran ayına kadar dolar Hazirandan sonra dolar olacak şekilde açıklamamız gerekiyor. Haziran ayına kadar Türkiye ekonomisi seçime odaklandı. Haziran ayını işaret etmemin sebebi ise doları olanların zamanında olacak iddiasında kaynaklanıyor. Benim seçim öngörümde herhangi bir değişiklik yok ve Erken seçim yapılmasını bekliyorum. Bu süreç içerisinde asgari ücret, EYT, yapılandırmalar gibi durumlar çözüme kavuşacak. Banka mevduatlarında döviz miktarı azalma gösterirken diğer taraftan seçim süreci başladı fakat Kredi muslukları daha açılmış değil.

Destek ve yapılandırmaların tamamını da daha ilan edilmediği. 2023 için planlama yapanlar, yılın ilk yarısında mutlaka dikkat etmeli. Bence dolar tarafından bugünler son çıkış gibi görünüyor. Kademeli bir şekilde geri çekilmelerde 16,50 seviyesinden başlayıp 16,10 seviyelerine kadar doların düşmesini tahmin ediyorum”