Editörün SeçtikleriGenel

Sigortalı çalışanlar dikkat: Eğer sigara kullanıyorsanız kötü haber verildi

Sadece tüketenlere değil, dumanını soluyanlara da ciddi derecede zarar veren sigara ile ilgili emsal bir karar çıktı. Sigara ne yazık ki çalışanların tazminatsız bir şekilde kovulmasına neden oluyor. Öyle ki, bazı iş ilanlarında bile sigara kullanımı işe alınıp alınmamanın belirleyicisi olabiliyor. İşte detaylar..

Herkesin de bildiği gibi kapalı alanlarda sigara tüketmek yasak. Bu durum iş hayatında ciddi önem arz ediyor. Bazı işverenler çalışanlarına sigara çay molası hakkı veriyor. Ancak bazı durumlarda sigara işten çıkarılmanıza neden olabilir.

TAZMİNAT ALAMADAN KOVULABİLİRSİNİZ!

Tütün ürünlerinin şu bölgelerde tüketilmesi yasaktır:

Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında,

Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında,

Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında,

Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında,

Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tüketilemez.

Yasada bazı istisnalar da bulunurken bu yerlerdeki yasak görevliler ve çalışanlar için de geçerlidir. Sigara içmek kapalı alanlarda olduğu gibi işyerlerinde de yasaktır. İşverenler bu duruma tedbir alabilmek için sigara içilebilen alan ve süre yaratıyor.

Ancak bir işçinin, yasaklı alanda sigara içmesi üzerine tazminatsız işten kovulma sonucu bulunuyor.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-ı maddesinde, “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması” ifadesi yer alır.

DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR

İşverenler, sigara için yasa dışında belirtilen alanlara da sınırlama koyabilir. Bu noktada iş sözleşmeleri dikkate alınıyor. Özellikle yanıcı maddelerin olduğu ortamda sigaranın tüketilmesi tamamen yasaklanabilir.

Tabi ki bir işçinin sadece sigara tükettiği için işten çıkarılması mümkün değildir. İşçi mola hakkını kötü niyetle kullanması halinde uyarı alabilir. Sık sık yapılan uyarılar iş sözleşmesinin feshine ve çalışanın tazminatsız kovulmasına neden olabilir.