Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

EYT’de beklenen gün geldi: SGK resmen duyurdu! E-devlet üzerinden adım adım..

Bu yıl içerisinde 3600 ek gösterge ve yeni asgari ücrete ilişkin açıklamalar peş peşe yapıldı. Şimdi ise gözler EYT’ye çevrilmiş durumda. EYT düzenlemesi için resmen kritik gün. Milyonlarca vatandaş bugün gözlerini yılın son kabine toplantısına çevirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili önemli bir sunum yapması bekleniyor.

Tüm bu önemli gelişmeler yaşanırken, SGK’dan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Resmen duyurdu! E-Devlet üzerinden adım adım nasıl yapacağınızı açıkladı. İşte detaylar..

1 OCAK 2023’TE MALİYETLER ARTACAK

Ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri olan EYT için nefesler tutuldu. Sigorta girişini öne çekmek isteyen ve doğum borçlanması ile askerlik borçlanmasını ödeyecek olan vatandaşlara önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre doğum ve askerlik borçlanması gibi hizmet borçlanmasının maliyeti 1 Ocak 2023 itibarıyla artmış olacak.

E- DEVLETTEN EYT İÇİN ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

EYT için askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar için e-Devlet üzerinden işlemler şu şekilde ilerliyor:

-Öncelikle e- Devlet kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yapılır

-Arama çubuğuna ‘borçlanma’ yazarak arama yapılır

-Kişinin borçlanabileceği hizmet türkleri görüntülenir.

-Borçlanma yapılacak sekme seçilir.

Örneğin; askerlik borçlanması yapmak isteyen bir kişi,’ 4A ya da 4B Askerlik Borçlanması Başvurusu’ uygulaması üzerinden açılan ekrandan ‘yeni başvuru’ sekmesini tıklar. Sistem tarafından son sigortalılık statüsü ve askerlik durum bilgisi sorgulaması yapıldıktan sonra başvuru işlemine devam edilir.

-Kişi borçlanma tutarı beyan etmez, borçlanma tutarının hesabında dikkate alınacak kazancı belirler. Bir günlük borç tutarı, kişinin beyan ettiği günlük kazancın yüzde 32’sidir.

-Askerlik borçlanması yapmak istediği tarih aralığını seçer. Son olarak tebligat için adres bilgisi görüntülenir.

Kişi otomatik olarak gelen mernis adres bilgileri ile devam edebileceği gibi ayrıca bir adres bilgisi de beyan edebilir.

Başvurusu tamamlanan kişiye başvurusunun hangi üniteye yönlendirildiği bilgisi de verilir.

-Borçlanma başvurusu tamamlandıktan sonra başvuru ilgili üniteye yönlendirilir

Tahakkuk eden borç tutarı, kişinin belirlediği adrese gönderilmek üzere iadeli taahhütlü olarak postaya verilir.

Kişi tebliğ edilen borcu, borcun tebliğ edildiği tarihten bir ay içinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine ödemelidir.

-Borcun tamamının yasal süreci içerisinde ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık olarak değerlendirilir.

-Belirtilen süre içerisinde tablği edilen borcu ödemeyenler ile borcun sadece bir kısmını ödeyenlerin kalan süreler için yeniden başvuru yapmaları gerekir.

-Kişi evrak takip sistemi üzerinden başvurusunun durumumu takip edebilir.