1 Ocak’ta resmen başladı: Artık zorunlu oldu! Binada yaşayan herkesi ilgilendiriyor
Gelen son habere göre binalarda yenilebilir enerji zorunluluğu resmen 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren başlıyor. 2023’ten itibaren bir parselde bulunan toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük yapıların kullanıldığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş enerjisi paneli rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu hale dönüşecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği yayımlandı. Buna göre 1 Ocak tarihinden itibaren normal binalara göre enerji verimliliği daha çok olan ve kullanıldığı enerjinin belirli bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden ‘neredeyse sıfır enerjili binalar’ konseptine geçmiş, aşamalı bir şekilde zorunlu olacak.
Kamu Bülteni’nin haberine göre:
Düzenleme ile beraber Türkiye’nin beyan ettiği 2053 net 0 emisyon binalar hedefi kapsamında binalarda enerji performansı yönetmeli değişikliği ile hazırlandı. Bu çalışma kapsamında bir Ocak 2023 tarihinden itibaren 1 parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan bütün binalar, enerji performansı sınıfı en az B olacak biçimde inşa edilecek.
Diğer taraftan bu binaların kullandığı enerjinin en az %5’ini güneş enerjisi paneli ile rüzgar enerjisi ve ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu Hale dönüştürülecek.
PENCERE ISI YALITIM DEĞERLERİ İYİLEŞTİRİLECEK
Bu yapıların halen ‘C’ olan asgari enerji performanslarının ‘B’ sınıfına çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılmakta olan yalıtım malzemesi kalınlığında da en az 2 santimetre artış olması gerekiyor.
Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalıntıları İstanbul’da 5 santimetrede ile 8 santimetreye çıkarılırken, Ankara’da ise 6 santimetreden 8 lira 9 santimetreye çıkarılacak. Diğer taraftan pencerelerin ısı yalıtım değerleri iyileştirilecek. Böylece binaların, ısı konfor koşulları bozulmadan ortalama %25 daha enerji tüketmeleri sağlanacak.