Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

EYT doğum borçlanması başvuru ekranı: e-Devlet doğum borçlanması nasıl yapılır? EYT doğum borçlanması 2022

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun zaman boyunca bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlara müjdeyi verdi. Müjdeyi alan vatandaşlar kısa sürede doğum borçlanması nasıl yapılır? Sorusunu hızlı bir şekilde araştırmaya başladı. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı kanun ile ortaya çıkan EYT sorunu 23 yıl sonra çözüldü.

SGK geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında e-Devlet doğum borçlanması nasıl yapılacağını paylaşmıştı. EYT doğum borçlanması başvuru ekranı: e-Devlet doğum borçlanması nasıl yapılır? EYT doğum borçlanması 2022 detayları haberimizde..

E- DEVLETTEN EYT İÇİN ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

EYT için askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar için e-Devlet üzerinden işlemler şu şekilde ilerliyor:

İlk iş olarak e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna “borçlanma” yazarak arama yapılır.

Kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir. Borçlanma yapılacak sekme seçilir.

Buna örnek vermek gerekirse, askerlik borçlanması yapmak isteyen bir kişi “4A ya da 4B Askerlik Borçlanması Başvurusu” uygulaması üzerinden açılan ekrandan “yeni başvuru” sekmesini tıklar.

Sistem tarafından son sigortalılık statüsü ve askerlik durum bilgisi sorgulaması yapıldıktan sonra başvuru işlemine devam edilir.

Kişi borçlanma tutarı beyan etmez, borçlanma tutarının hesabında dikkate alınacak kazancı belirler. Bir günlük borç tutarı kişinin beyan ettiği günlük kazancın yüzde 32’sidir.

Askerlik borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir. Son olarak tabligat için adres bilgisi görüntülenir. Kişi otomatik olarak gelen mernis adres bilgileri ile devam edebileceği gibi ayrıca bir adres bilgisi de beyan edebilir.

Başvurusunu tamamlanan kişiye başvurusunun hangi üniteye yönlendirildiği bilgisi verilir. Borçlanma başvurusu tamamlandıktan sonra başvuru ile ilgili üniteye yönlendirilir.

Tahakkuk eden borç tutarı, kişinin belirlediği adrese gönderilmek üzere iadeli taahhütlü olarak postaya verilir. Kişi tebliğ edilen borcu, borcun tebliğ edildiği tarihten bir ay içinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine ödemelidir.

SGK’NIN DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

E-DEVLET DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN