Gündem

Merdiven altı şarj kablosu hayatı kabusa çeviriyor! Bunu yapanın pil ömrü bitiriyor hurdaya çıkıyor!

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar için şarj problemi aşılamayan bir sorun. Çoğu zaman uzun süreli kullanımdan kaynaklı şarjım bittiği fark edilemiyor ve telefonun kapanmasına ramak kala şarja takılıyor.

Uzmanlar uyarıyor. Anlık ve geçici çözüm olarak telefonu şarj etmeye çalışmak kritik hataları beraberinde getirebilir. Telefonun ömrünü uzatabilmek için pilin yıpranmasını engelleyecek önlemler alınması gerekir.

PİL ÖMRÜ NASIL UZATILIR?

Uzun yıllar kullanabilmek için alınmış cep telefonları kısa süre sonra pil hatası nedeniyle kullanılmaz hale gelebiliyor. En büyük sebep şarj cihazının yanlış kullanımından kaynaklanıyor. Cihazın pil ömrü kısaldığında telefonu şarj edebilmek yeniden kullanabilmek zorlaşıyor.

Bazı durumlarda şarj aleti kullanılırken kıvrılmalardan ya da dikkat edilmeden müdahalede bulunmadan kaynaklı hasar yaşanabiliyor. Telefonun orjinal şarjı bozulduğunda herhangi bir yerde satılan geçici olarak çözüm sunacak bir şarj kablosu satın almak hayatı kabusa çevirebilir.

YAN SANAYİ ÜRÜNLERE DİKKAT!

Satın alınan şarj kabloları kullanılan modelin orjinal şarjı ile uyumlu olmuyor. Piyasada yan sanayi olarak adlandırılan merdiven altı şarj aletleri telefonun ömrünü hızla tüketiyor. Pil ömrü yavaş yavaş azalırken cep telefonu kullanılmaz hale geliyor.

Alınabilecek bir başka önlem ise telefonu daha az şarj etmek. Bataryalar çok fazla şarja maruz kaldığında aşınmaya başlıyor. Bu durumu engelleyebilmek için seferde yapılacak %100’lük şarj dolumu en az 2 gün boyunca kullanılabilir olmalıdır. Uzun vadede cep telefonu kullanılmak isteniyorsa bu yeni düzene çabuk alışmak gerekiyor.

ŞARJ OLURKEN UYGULAMA AÇILMAMALI!

Şarj olurken pek çok kişinin yaptığı gibi sürekli uygulamalara giriş yapmak ve telefonu aktif kullanmakta pil ömrünü zayıflatıyor. Telefonun şarj olmasını beklemek en uygun zamanda kendi halinde eski pil ömrüne ulaşması için zaman vermek cihazın sağlığı için büyük önem taşıyor.

Şarj aletinin olmadığı durumlarda kullanılan powerbank sanılanın aksine pek de masum değil. Kalitesiz ve yan sanayi ürünü olarak adlandırılan bölgelerden satın alındığında pil sağlığını anında zararı uğratırken bireysel olarak kişi sağlığını da olumsuz etkiliyor. İleri boyutlu olarak markası bilinmeyen ve kalitesiz powerbankler anında patlama reaksiyonu gösterebiliyor