Sağlık

Yaşlanan beyne iyi gelen o besinler Alzheimera savaş açıyor!

Yaz kış her dönem rahatlıkla bulunabilen, dondurularak saklanıp kullanılabilen o meyve sayesinde yaşlılıkla beraber gelen unutkanlık riski gittikçe azalıyor. Uzmanlar araştırdı ve ortaya koydu. Beyin sağlığını ve vücut gelişimini destekleyen yaşlandıkça daha sağlıklı bireyler olunmasına katkı sunan o yiyecekler arasında özel bir grup oluşturuldu.

Değeri yüksek olan bu yiyecekler kalp ve beyin sağlığına şifa sunuyor. Beynin her yaşta sağlıklı bir şekilde faaliyetini sürdürebilmesi ve yaşa bağlı olarak gelişen nörolojik problemlerin önüne geçebilmek pek de zor değil. Riskli yiyecek gruplarından uzak durmak elbette ki bir çözüm fakat bunlar yerine ne tüketilmelidir?

ANTİOKSİDAN DEPOSU: YABAN MERSİNİ

Dondurulmuş gıda ürünleri kategorisinde her mevsim rahatlıkla bulunabilen yaban mersini tam bir antioksidan deposu. Vücutta biriken iltihabın azaltılmasına ve yaşa bağlı beyin durgunluğu ve yaşlanmasına karşı oluşabilecek riskleri azaltıyor.

DEPRESYON KARŞITI: YUMURTA

B vitamini yönü ile yüksek sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurta, bilişsel olarak yavaşlama hızını azaltarak dengeyi korumayı sağlıyor. Vücutta eksikliği depresyon ya da ileri boyutlu bunamaya kadar götürebiliyor. Düzenli tüketimi sağlıklı bir ruh hali ve sorunsuz bir hafızayı beraberinde getiriyor.

OMEGA-3 CENNETİ: BALIK

İçerisinde Omega-3 yağ asidi barındıran beyin hücrelerini ve sinirleri destekleyen balık her mevsim öneriliyor. Öğrenme ile ilgili problemleri sona erdirerek depresyon riskini de azalttığı söyleniyor.

Yaz ve kış vücudun ihtiyacı olan meyveler sağlıklı bir bilinç için vazgeçilmez ürün kaynakları arasında yerini alıyor. Domates, portakal, çilek, biber, kivi bunların her biri bol miktarda C vitamini içeriyor. Bu durum hücre hasarının önüne geçiyor. İleri boyutlu Alzheimer riskini de azaltıyor.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUYAN BESİNLER

Beyin sağlığını koruyan, hücreleri destekleyen diğer yiyecekler arasında şunlar yer alıyor: Ispanak, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler; fındık, kabak çekirdeği gibi kuruyemiş çeşitleri; depresyonu azaltan zerdeçal baharatı ve bol miktarda e vitamini içeren tam tahıllı ürünler.