Ekonomi

Geçtiğimiz yılın kar getiren yatırımları raporla paylaşıldı! 2023’te yol gösterecek yatırım araçları…

Geçtiğimiz yıl ülkelerin belirlediği politikalar küresel çaplı kur krizi ve savaş dönemi ile beraber yatırım araçlarındaki kazancın yönü değişti. Yıl sonu tüm bir yılın kritiği ortaya çıkarıldı. En çok tercih edilen ve yatırım yapılan ve en çok kazandıran araçlar  belli oldu.

2023 yılına yol gösterecek yatırım araçları kısa sürede ya da uzun vadede güvenilir şekilde kazanç sağlayabilmeyi kolaylaştıracak.

GELENEKSELE İLGİ AZALDI!

2022 yılı piyasalardaki hareketlilik yatırım araçlarına yönelik dalgalı süreci tetikledi. Bu durumda yatırıma yön veren sabit kaynaklar gelenekselliğini yitirdi. Farklı yatırım kaynakları daha cazip hale geldi.

Ne kadar güvenilir olarak görülse de klasikleşmiş ve gelenekselleşmiş yatırım araçları yavaş yavaş terk ediliyor. Özellikle geçtiğimiz yıl en çok tercih edilen yatırımlar arasında gümüş ve kripto ön plana çıkıyor.

2022 YATIRIM ARAÇLARININ VERİLERİ PAYLAŞILDI!

2022 yılı içerisinde Borsa her zamankinden daha çok değer buldu. Yapılan hesaplamalarda borsa İstanbul tüm yatırımcılarına bir yıllık süreçte %196 kazanç sağladı. Diğer materyallerde de fiyatlar tek tek belli oldu.

2022 yılı içerisinde Borsa %196, dolar %41, gram altın %40, Euro % 32 değer kazandı. Ortaya çıkan istatistikler borsa yatırımcılarının daha çok kârlı çıktığını ortaya koydu. Elde edilen veriler oldukça şaşırtıcıydı. Yıl sonuna kadar artarak devam eden Borsa yatırımcıları 12 aylık dönem sonunda 3 milyonu aştı. Günlük olarak gerçekleştirilen işlem hacmi ise 140 milyar TL’yi gördü.

“YENİ REKORLARA AÇIK OLUN!”

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Borsadaki yükseliş 2023 yılında da devam edecek” diyerek sürpriz yorumunda bulundu. “Yeni rekorlara açık olun” dediği yorumunda özellikle ikinci yarıya dikkat çekti. Jeopolitik risklerin etkisi görülecek küresel anlamda borsa etkileşimini sürdürecek piyasaları yakından takip etmek gerekiyor, dedi.

Gümüş içinde olumlu şeyler söylüyor. Özellikle son 3 yıllık süreçte artış seviyesi yatırımcıları bu yöne teşvik ediyor. Kripto paralar 2022 yılında istediği değeri göremedi. Merkeziyetsiz para birimi %64 değer kaybederek 2022 yılında en verimsiz dönemini yaşadı. Geçtiğimiz yılın başlangıcında 47 bin dolar olan Bitcoin 16 bin dolara kadar geriledi.