Editörün SeçtikleriGenelKültür-sanat

Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi! Gerçek mi, ne anlatıyor? HERKES BUNU KONUŞUYOR

Netflix’te geçtiğimiz günlerde çok konuşulan bir dizi yayınlanmaya başlandı. Şahmaran dizisi gündeme bomba gibi düştü. Anadolu mitolojilerinde de sıkça rastlanan Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran efsanesi gerçek mi? İşte yılanlarla dolu şahmaran efsanesi hakkında merak edilen detaylar..

Şahmaran sözcüğü şah ve maran kelimelerinin birleşmesiyle meydana geldi. Şah erkekler için de kullanılan bir unvan olsa da, efsanelerde anlatılan betimlemelerde bu varlık dişi olarak karşımıza çıkmaktadır.

ŞAHMERAN EFSANESİ

Tarsus’ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan yılanlar varmış. Meran adı verilen bu yılanlar, akıllı, şefkatli ve barış içinde yaşarlarmış. Meranların kraliçesine Şahmeran denirmiş. Şahmeran genç ve güzel bir kadınmış. Efsaneye göre, Şahmeranı gören ilk insan Cemşab’mış. Cemşab geçimi için odun satan fakir bir ailenin oğluymuş. Bir gün Cemşab ve arkadaşları bal dolu bir mağara keşfetmişler. Balı çıkarmak için Cemşab’ı aşağıya indiren arkadaşları paylarına daha çok bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçmışlar. Cemşab mağarada bir delik görmüş ve buradan ışık sızdığını farketmiş. Cebindeki bıçak ile deliği büyütünce, ömründe görmediği kadar güzel bir bahçe görmüş. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler, havuz ve pek çok yılan görmüş. Uzun yıllar burada yaşamış ve Şahmeran’ın güvenini kazanmış.

Yıllar sonra, ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarmış. Bunun üzerine Şahmeran kendisini salıvereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini istemiş. Şahmeran’a söz verip ailesine kavuşan Cemşab uzun yıllar verdiği sözde durarak Şahmeran’ın yerini kimseye söylememiş. Bir gün ülkenin padişahı hastalanmış. Ülkenin veziri hastalığın çaresinin Şahmeran’ın etini yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Cemşab kuyunun yerini söylemeye zorlanmış. Cemşab mecbur kalıp kuyunun yerini gösterince Şahmeran bulunup dışarı çıkarılmış. Şahmeran Cemşab’a; “Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu Vezire içir, etimi de Padişaha yedir” demiş. Böylece vezir ölmüş padişah da iyileşip Cemşab’ı veziri yapmış.

YILANLAR HENÜZ BİLMİYOR

Bir rivayete göre yılanlar henüz Şahmaran’ın öldüğünü bilmiyor.Şahmaran’ın bir gün öldürüldüğünü öğrenen yılanlar o gün Tarsus’u işgal edeceği rivayet ediliyor.