Genel

ABD Adalet Divanı Google’a haksız rekabet davası açtı!

ABD Adalet Bakanlığı tarafından Google’ın reklamcılık anlayışında sektöre zarar verecek yanlış rekabet algısı olduğu söylenerek dava açıldı. Konu üzerine ilk açıklama Adalet Bakanlığı ve eyalet başsavcıları tarafından bildirildi. Google’a yönelik başlatılan bu mücadelenin sektördeki haksız rekabeti önleyebilmek adına olduğu söylendi.

Açıklamada dijital anlamda pazar payı yüksek olan firmaların rekabetini yeniden tesis edebilmenin hedeflendiği söylendi. Dava dosyasının detayında verilen ifadeler de oldukça çarpıcı ve ileri derecede suçlayıcıydı. Konu üzerine henüz karşı dava açılmadı ve basına yansıyan bir açıklama yapılmadı.

8 EYALET DAVACI OLDU!

Şirketlerin rekabet kuralına aykırı davrandığı iddia edildi. ABD Adalet Bakanlığı bu davaların ilkini 2020 yılında arama ve reklamcılığı tekelleştirmeye yönelik açmıştı. Bu davaya 8 farklı eyaletin başsavcısı da katıldı.

Davaya katılan eyaletler arasında California, New Jersey, Colorado, Rhode İsland, Virginia, Connecticut, New York ve Tennessee yer alıyordu. Bu eyaletlerde başsavcılık yapan 8 kişi Google’ı için Virginia’nın Doğu bölgesinde bulunan mahkemeye giderek antitröst davası açtı.

DAVA DOSYASININ DETAYLARI BELLİ OLDU!

Google son 15 yıllık süreçte başlattığı reklam teknolojisi ile piyasadaki rakipleri etkisiz hale getiriyor ve zamanla ortadan kaldırıyor. Bilinçli olarak daha çok yayıncı ve reklamcıya ürünlerini zoraki şekilde kullanmaya teşvik ediyor. Bu durum rakip olarak görülen ürünlerin kullanılmasını da etkiliyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yukarıdaki sözlere yer verildi. Rekabet kuralına aykırı tavırları nedeniyle Google’ın sektörde tehditkar olduğu, rekabete aykırı davrandığı, yasadışı ve dışlayıcı yöntemler kullandığı da dosyaya eklendi.