Gündem

2023’ün en büyük göktaşı bu akşam dünyadan geçecek! Türkiyeyi etkileyecek mi?

NASA açıkladı. Dev bir kamyon boyutunda asteroid dünyanın epey yakınından geçecek. Güney Amerika yakınlarında akşama doğru gerçekleşecek bu asteroidin parçalarının kopması ve dünyanın farklı noktalarına dağılması söz konusu olabilir.

NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada bu akşam saatlerine doğru ismi 2023 BU olarak adlandırılan bir asteroid dünyanın 3600 kilometre yakınından geçecek. Fakat herhangi bir çarpma yaşanmayacak. Ancak söylenene göre asteroidin parçaları koparak küçülebilir ve göktaşı şeklinde dünyaya ulaşabilir.

ATMOSFERDE YANACAK!

Bilim insanları konu üzerine halka daha detaylı açıklamada bulundu. Dünyanın yakınından geçecek fakat değmeyecek bu asteroidin atmosferde parçalanarak yanacağı söylendi. Bu sayede dünyaya çarpması sonucu oluşabilecek yıkıcı hasardan korunmuş olunacak. Ancak geçiş hızının şiddeti sebebiyle parçalara ayrılarak bir kısmı göktaşına dönüşüp dünyaya dağılabilecek. Bu bilgi uzmanların tahmini olarak ifade edildi.

Asteroidin bu yanma ve geçiş sırasında bazı parçalarının dünyaya göktaşı olarak düşebileceği de aktarılan bilgiler arasında yer alıyordu. Yapılan gözlemler sonrasında asteroitin çapının 3,5 ile 8,5 metre arasında olduğu tahmin edildi. Dünyada var olan yerçekiminin kamyon boyutundaki bu asteroidin yapısını değiştirmesi de bekleniyor. Konu üzerine detaylı araştırmayı yapan ise Kırımlı bir gökbilimciydi.

DEĞİŞİME UĞRAYACAK!

Kırımlı Gökbilimci Gennady Borisov tarafından yapılan tespitlere göre asteroidin geçeceği güzergah dünyanın yerçekimi dalgasına kapılarak değişime uğrayabilecek. Konu üzerine NASA şu bilgiyi de ekledi: “Bu asteroidin normalde güneşin çevresinde 359 günde bir dönmesi gerekirken dönüşü 425 gün devam edecek. Sonunda oval çaplı bir yörüngeye geçiş yapacak.”