Gündem

Avrupa İmar Bankası geçen yılın en büyük yatırım payını Türkiye ile paylaştı!

Avrupa imar ve kalkınma Bankası tarafından paylaşılan verilere göre geçtiğimiz yıl yapılan yatırımların yaklaşık 1,63 milyar eurosu sadece Türkiye’ye gerçekleştirildi. Türkiye yapılan yatırımlarda en fazla kazanç sağlayan ülke haline geldi.

Avrupa’nın popüler Bankası’nın Türkiye için toplam yatırımı ise 17 milyar euro’ya kadar ulaşmış oldu yatırımların sektörel bazlı dağılımı grafiksel olarak paylaşıldı özel sektöre yönelik %85 oranında yatırım yapıldığı fark edildi.

2022 YILINDA İLK REKOR DESTEK GELDİ!

EBRD Bankası’nın 3 yıllık süreçte en çok yatırımı Türkiye’ye yaptığı ortaya çıkarıldı. Toplam yatırımdaki en büyük payı 2022 yılı aldı. İlk defa 13 milyar Euro’yu aşmış oldu. Bankanın Türkiye’de yapmış olduğu yatırımların büyük çoğunluğu düşük karbonlu ekonomiye geçiş yapabilmek ve yeşil dönüşümü desteklemek amacıylaydı.

Bankanın desteği ile de oluşturulan Yeşil Ekonomi Finansman Programı sayesinde 500 milyon Euro finansman elde edildi ve bu rakam yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğine aktarıldı. Bu anlamda daha çok şebeke dayanıklılığını arttırabilmek için farklı projeler tasarlandı.

EBRD BANKASININ TÜM DESTEKLERİ

Geçtiğimiz yıl banka tarafından desteklenen ticari faaliyetler arasında Ford Otosan araç üretim tesisi kuruldu. Rüzgar enerjisine yönelik yatırımlar yapıldı. Ulaşımda sürdürülebilir bir olanak sağlayabilmek için metro hattı projelerine yatırım yapıldı. Kadın işletmecilerin gelişebilmesi için 900 milyon euro’ya ulaşan bir finansman ayrıldı.

Kadınların lideri olduğu projeler için EBRD Bankası tarafından Akbank’a 50 milyon euro, İş Bankasına 127 milyon euro finansman desteği sağlandı. Sunulan tüm bu destekler Türkiye’de istihdamın arttırılabilmesinde “Yeşil Ekonomi” odaklı projelerin sürdürülebilir hale gelmesinde önemli ve kalıcı bir etki oluşturdu.