İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi ünvanı ile hizmetini sunan Doktor Bayram Öztürk Marmara Denizi ve Karadeniz’de oluşan zehirli yabancı balık türlerine değindi.
Özellikle Marmara Denizi’nde ekosistem ve balıkçılığı olumsuz olarak etkileyecek yabancı türlerin her geçen gün arttığını ifade etti.
İstanbul Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan aynı zamanda Türk Deniz Araştırmaları Vakfının da başkanı olan Öztürk, bu yabancı türlerin deniz hayatını tehlikeye attığını ifade etti.
SINIRLANDIRMA GETİRİLMELİ!
Marmara ve Karadeniz’de sayıları her geçen gün artan bu yabancı türler biyogüvenlik problemine de sebep oluyor. Ortaya çıkarılan verilerde bir hayli ilginç. Karadeniz’de 60, Akdeniz’de 1700, Marmara’da ise 100’ün üzerinde yabancı türün olduğu fark edildi.
Yapılan araştırmalar sonuç verdi. Hayvan çeşitliliğindeki %10’luktan daha fazla kısım sadece yabancı türlerin istilasından oluşuyor. Bu bölgelerde balıkçılık yapabilmek ya da turizm yönü ile etkinlik gerçekleştirmek son derece tehlikeli. Bir an önce sınırlandırma getirilerek yasaklanması gerektiğini de ifade etti.
TEHLİKELİ TÜRLER PAZAR TEZGAHINA İNDİ!
Garip olan ise burada avlanmalar devam ediyor ve yabancı farklı balık türleri pazarlarda dahi satılıyor. Uzman isim Öztürk’e göre 150 senedir Akdeniz’de binin üzerinde yabancı hayvan türü sürece dahil oldu. Deniz kestanesi, denizanası ve bunun gibi farklı deniz canlıları bulunuyor. Bu durum Akdeniz için büyük tehlike olarak görülmelidir, dedi. Şu an için Akdeniz’de 1700 farklı tür bulunuyor. %10’undan fazlası ise yabancı türlerden meydana geliyor.
Bu süreçte ne yapılması gerektiği ve nasıl öğrenebileceğine yönelik açıklamalarda da bulundu. Marmara denizi’nde 100’ü aşkını yabancı tür var. Karadeniz’de bu 60’ı görüyor. Bu balıkların birçoğu zehirli birçoğu yakıcı oluyor. Türlerin yanı sıra istilacı türleri de gittikçe türüyor. Kontrol edilmesi zor bir hale gelecek, diyerek önlem alınması gerektiğini ifade etti. Hele ki bu yabancı türlerin balık tezgahlarında satılması daha büyük bir tehlike oluşturuyor.