Gündem

Sağlık Bakanından müjdeli haber geldi! Bakan Koca, bulunamayan ilaçların teminini sağladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sevindiren o haber geldi. Bakan Koca, kısa zaman zarfında eksikliği oldukça hissedilen çocuk şurubu ve antibiyotikler için beklenilen haber açıkladı. Bunlarda dahil olmak üzere birçok ilaç piyasaya sürülecek.

Antibiyotik ve çocuk şurupları da dahil olmak üzere kimi ilaçlarda temin sıkıntısı yaşanıyordu. Bakan Koca’dan konuya dair son dakika açıklaması geldi. Antibiyotik ve çocuk şurubu da dahil olmak üzere diğer ilaçların piyasaya temini sağlanacağı açıklaması geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya dair sosyal medya hesabında açıklama yaptı.

TÜM İLAÇLAR RUHSATLI BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİLİYOR

Her bir ilaç kutusunun, onu diğer ila kutularından ayıran bir kimlik numarası olduğunu belirten Bakan Koca, kutuyu üretim aşamasından reçete edildiği hastaya kadar takip ettiklerini söyledi. Eczane rafındaki bütün ruhsatlı ilaçların İlaç Takip Sistemine kayıtlı olduğunu söyledi. Böylece eczaneden alınan ruhsatlı ilacın sahte olmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Bakan Koca açıklamasında, az sayıda hastaya özel olarak getirilen, başka ülkelerde ruhsatlı olan, Türkiye’de ruhsatı olmayan kimi ilaçlar var. Bu ilaçlardan biri için ileri sürülen iddiaların gereği de yapılmıştır. Kısa bir süre içerisinde bizde ruhsatlı olmayan ilaçların ülkeye girişinde İlaç Takip Sistemine kaydını yapacağız, sözlerini kullandı.

TÜM DÜNYADA TEMİN KONUSUNDA SIKINTILAR MEVCUT

Öte yandan açıklamasına şu şekilde devam etti: Temin konusunda zorluk yaşanılan kimi ilaçların üretiminde artışa gidildi. Şu an mevsimler hastalıklara bağlı olarak talep artışı, tüm dünyada hammadde üretiminden kaynaklı olan sorunlar var. Kısa bir süre içerisinde eksikliği hissedilen kimi antibiyotikler, çocuk şurupları da dahil olmak üzere, birçok ilaç piyasaya sürülecek.

Çocukluk çağı enfeksiyonlarında kullanılmakta olan, temininde sıkıntı yaşanılan şurup formlu antibiyotiklerden 2021 Aralık ayında piyasaya toplam 1.8 milyon kutu, bugün itibariyle Ocak 2023’te ise piyasaya 3.1 milyon kutunun arzı yapıldı. Şubat ayı içerisinde ise üretim miktarını daha da yukarılara çıkartmak için çalışmalar yapıyoruz.

Çocuk şurubu, antibiyotikleri artık bundan sonra kolaylıkla temin edilebilecek.