Gündem

Bakanlıktan projesi olan gençlere burs paketi desteği müjdesi geldi!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından gençlere yönelik yeni burs programı düzenlendiği duyurusu yapıldı. Her türlü yenilik fikrine açık bu proje kapsamında araştırmacı ve yenilikçi gençler burs paketi ile desteklenecek.

TÜBİTAK ile ortaklaşa yürütülen projelere sunulan desteklerin kapsamı artırılarak devam ediyor. Özellikle iklim değişikliği üzerine çalışma yapan gençlerin desteklenebilmesi hedefleniyor.

Ekosistemdeki bozulmaya dikkat çeken Kurum, tarım alanlarına daha çok önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle son 3 yıla değinerek iklim krizinin yanı sıra doğada gerçekleşen afetlerin de zararlı etkisi gündemdeydi. Kuraklığın en derinden hissedildiği yer olan Konya’da daha aktif olabilmek adına enstitü kurulumu gerçekleşti.

İKLİM KANUNU MECLİSTEN GEÇECEK!

Enstitünün kurulum süreci için imzalar Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. TÜBİTAK ile Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa işbirliği ile düzenlenen imza törenine bakan ile Kurum Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ta katıldı.

Bakan Kurum Cumhuriyetin 100. yılına özel çıkarılacak İklim Kanununun meclisten geçmesini beklediğini ifade ederek gençlere seslendi. “Bu kanun ile beraber iklim konusunda alınacak kararlar daha da hızlı ilerleyecektir” dedi. Çıkacak yeni kanun tasarısında iklim değişikliğine yönelik etkilerin azaltabilmesini hedefleyen çalışmalar sağlanacak. Hem turizmde hem de tarımda etkin hale gelebilmek planlanıyor. Özellikle Konya’daki tarıma yönelim yüksek. Bu anlamda genç araştırmacılara da destek verileceği söylendi.

TASARIDA NELER YER ALACAK?

İklim değişikliği alanına yönelik araştırmalarına ortaya koyacak genç girişimciler için enstitü tarafından burs programı uygulanacak. Maddi olarak gençler bu alanda desteklenecek. Kanun yasalaştığı anda daha temiz ve faydalı bir yaşama adım atabilmek yeşil bir Konya’ya ulaşmak 2-3 yıl içerisinde mümkün hale gelecek. Şu an için yapılan çalışmalar ve alınan önlemler arasında yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelim başta olmak üzere karbon tutma ve depolama, enerjiyi depolama, şehir planlama ile yeşil altyapıyı çözümleyici çalışmalar sürdürülüyor.