Gündem

Otomobil ihracatında Çin iki dev ülkenin içinde ilk 3’te yerini aldı!

Çin küresel anlamda otomobil sevkiyatında popüler ve köklü devletlerin içerisinde ilk üçte yerini aldı. Bu veriler Çin Binek Araç Derneği tarafından paylaşıldı. İhracatta Almanya ve Japonya gibi güçlü devletlerin ardından 3.sırada yerini aldı.

2022 yılında Çin’in uluslararası pazarında otomobil sevkiyatı 2,5 milyon adedi aştı. 2023 Çin Binek Araç Derneği verileri en büyük 3 otomobil ihracatçısı konumunda olmasını sağladı.

Yayınlanan listede her ne kadar Japonya ile Almanya’nın gerisinde gibi gözükse de Amerika ve Güney Kore’ye göre kıyaslandığında ihracattaki hızlı yükselişi gözlerden kaçmadı.

EN BÜYÜK İHRACAT PAYI O ÜLKEDE!

Yerleşik konuma geçmiş dev otomobil firmalarının dahi önüne geçmeyi başaran Çin bu rekabet ortamında güçlü bir taraf olduğunun da sinyalini vermiş oldu. İlerleyen dönemde daha güçlü atılımlar ile listedeki sıralamasını zirveye taşıması bekleniyor. Çin’in ihraç ettiği tüm markalar Latin Amerika ve Orta Doğu başta olmak üzere farklı ülkeleri satışı gerçekleşiyor. Şu anda Avrupa’da elektrikli araç modelleri arasında Tesla ne kadar ön planda ise Dacia, BMW İX3 gibi Avrupai modeller çoğunluğu oluşturuyor.

YERLİ ARAÇLARA YÖNELİM ARTIYOR!

Özellikle son dönemlerde NİO ve BYD gibi yerli markalara yöneliş gittikçe artıyor. Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından açıklanan verilerde araç ihracatında yıllık %54,4 oranında artış yaşandığı gözlerden kaçmadı. 2022 yılı içerisinde satışı yapılan araç miktarı 3,11 milyon adedi gördü. Bu yükselişte yerel markalar arasında yerini alan BYD’nin yükselişini tetikleyen popüler iş insanı ve yatırım şirketinin CEO’su Warren Buffett’in desteğinin etkisi de büyüktü.