Gündem

Talep azaldı Türkiye ilk kez arka sırada kaldı! Türkiye’nin çarpıcı çelik karnesi!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı tarafından 2022 yılı üretim verileri paylaşıldı. Açıklanan verilerde bir önceki yılla kıyas yapıldığında ortaya çıkan tablo korkuttu. Konu üzerine Türk Çelik sektörünün genel sekreteri Veysel Yayan 2022 yılı için; “Sektör dışında gelişen tüm şartlardan kaynaklı olarak zor bir yıl geçirdiğini” ifade etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş süreci piyasalarda daralmayı beraberinde getirdi. Enerji fiyatları olağanüstü şekilde yükseldi. Öyle ki uluslararası anlamda rakip tanımayan ülkeler dahi rekabeti bırakmak zorunda kaldı ya da pek çoğu dibi gördü.

DÜŞÜŞ GRAFİĞİ PAYLAŞILDI!

2021 yılı içerisinde sektörde yapılan çelik üretimi %74,80 kapasitesi ile çalıştırılıyordu. Kullanım ise 40,4 milyon tonu buluyordu. Rekor üretim sağlanan 2021 ile 2022 kıyaslandığında arada oluşan fark gözden kaçmadı. 2022’nin ikinci yarısına gelindiğinde %30 kapasite kullanımı ise %51’e kadar düştü.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından Aralık ayında yönelik üretim rakamları bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslanarak paylaşıldı. %20’lik azalma dikkatlerden kaçmadı. Bu durumda 2,7 milyon tona kadar düşüş yaşandı. Dünya genelinde 8,7 puan daha düşük bir üretim anlamına geliyordu. 2021 yılına kıyasla yüzde 12,9 azalış yaşandı. Bu 35,1 milyon ton seviyesi anlamına geliyor.

BU DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NEYDİ?

Bu etki dış ticarete de yansıdı. Çelik ürünlerinin ihracatı Aralık 2022 yılında %51,6 oranında azalma yaşadı. Bu 864 bin tonluk düşüş demekti. Genel olarak dünyadaki çelik üretim istatistikine bakıldığında 2022 yılındaki veriler bir hayli düşüktü. En fazla gerileme alan ülkeler arasında dahil olan Türkiye %12,9 seviyesindeydi. Bu kez ve ilk kez Almanya’nın gerisinde kalmış ve 8. sıraya gerilemişti. Rusya ve Ukrayna savaşları sonrasındaki talep daralmasının bunda payı büyüktü.