Gündem

Evcil hayvanı olanlar dikkat! Cezalar gelmeye başladı!

Evcil hayvanlar için çip uygulaması başlatılmıştı. Son tarih 31 Aralık 2022 olarak açıklanmıştı. Evcil hayvanı için çip taktırmayanlara cezalar gelmeye başladı!

Evinde kedi, köpek ve gelincik besleyenler için hayvanlara çip taktırma zorunluluğu gelmişti. Çip taktırmak için son tarih olarak 31 Aralık 2022 açıklanmıştı.

Son tarihi 31 Aralık 2022 olan çip taktırmanın, günü doldu. Kedi, köpek ve gelincik besleyenlerin bu tarihe kadar gerekli işlemleri yaparak çip taktırmaları zorunluydu. Yapılan kontroller sonrasında çip taktırmayanlar için 3 bin 642 TL ceza gelecek.

SİSTEME KAYIT OLUNMASI GEREKLİ

31 Aralık 2022 tarihinden itibaren toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kinlendirildi. Bu hayvanlar kimliklendirme sonrasında kayıt altına alındılar. Öte yandan yoğunluk ve çip sıkıntısı nedeniyle başvuru olmasına rağmen çipsiz hayvanlar için beyanname verildi. Böylece 552 bin 127 beyanname çıkartıldı. Bu hayvanalar için çip takılmaya devam edilecek. Beyanname uygulaması ile yeni çip takılanlarla beraber kayıt altına alınan hayvanların sayısı 1 milyon 595 bin 255’e çıktı.

İLK CEZALAR GELDİ

Ev hayvanları için çip taktırmamış olanlar için ilk cezalar geldi. Bilhassa seyahat anında çipli olduğuna dair belge sunamayan pek kimseye hayvan başına 3 bin 642 lira ceza verildi. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, çipli olmayan ve sistemde kaydı olmayan hayvanlara ceza yazıldığını, bu cezaların en çok yurt dışı ya da şehirlerarası yolculuk için belge zorunluluğu bulunduğundan dolayı, hayvan sahiplerinin cezayı ödeyip sistemi kaydı yaptırmasını isteyerek il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine gitmesi ile uygulanmış oldu.

Bunun haricinde bu hayvanların tespitinin çok zor olduğunu söyleyen İsa Yıldırım, çip takmakla sona ermiyor, hayvanı sisteme de kaydetmek gerekli dedi. Aynı zamanda çip takmadan yurt dışına çıkmanın mümkün olmadığını ifade eden İsa Yıldırım, bilhassa Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkelere çıkış için bazı işlemler gerektiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan sağlık sertifikası ve kimi ülkeler için kuduz testlerinin sonuçlarının istendiğini söyledi.