Genel

2023 yılının ilk enflasyon rakamları belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu bu yılın ilk enflasyon rakamlarını paylaştı! 2023 yılına ait ilk enflasyon oranları belli oldu. Yıllık olarak 11 ayın en düşüş seviyesi görüldü. Açıklanan bilgilere göre ocak ayı enflasyonu yıllık %87.68 aylık olarak ise %6.65 olarak kayda geçti.

TÜİK bu yıla ait ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Ocak ayı enflasyon verileri resmen açıklandı. Ekonomistlerin katıldığı beklenti anketine göre ocak ayı içerisinde Tüketici Fiyat Endeksi’nin %3.66 yükselmesi yönünde beklentiler vardı.

AYLIK OLARAK SON DOKUZ AYIN EN YÜKSEK ORANI

Açıklanan bilgilere bakacak olursak, TÜFE aralık ayında %1.18 artış gösterirken senelik enflasyon %64.24 oranında oldu. Tüketici fiyatları ocak ayında aylık %6.65 olarak açıklandı senelik olarak ise %57.68 olarak kayda geçti. Enflasyon için beklentiler %3.80 senelik %53.30 olmasına dairdi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ocak ayında %4.15 artış gösterdi, senelik artış ise %86.46 olarak kayda geçti.

Aylık TÜFE’nin aralık ayı içerisinde %1.18 olarak açıklanması sonrasında enflasyonda gerileme olacağına dair beklentiler vardı. Ocak 2023 enflasyonu ise beklentilerin üstünde açıklanarak %6.65 olarak kayda geçti. Bu artışla aylık oranda son dokuz ayın en yüksek seviyesi elde edilmiş oldu.

Enflasyon, ocak ayında senelik olarak 557.68 oldu, bu rakam ise son 11 ayın en düşük seviyesi olarak açıklandı.

MEREZ BANKASINDA ENFLASYON TAHMİNİ

Senelik ilk enflasyon raporu geçtiğimiz haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanmış olan sunumla paylaşıldı. Yapılan sunumda şu ifadeler yer aldı. 2022 yılında cari açığımız yükseldi, son dönemdeki enerji ve paritedeki yaşanan gelişmelerin etkisiyle car açıkta gerileme beklentiler arasındadır. Enerji fiyatları dışlandığında 2022 yılında ekonomimiz cari fazla durumu olmuştur. Enflasyon Kasım- Aralık aylarında ivme kaybına uğramıştır.

Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. 2023 sene sonu tahminimiz %22.3, 2024 sene sonu tahminimiz de %8.8 olarak sabit tuttuk, ifadeleri yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati düzenlenen Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri programında açıklama yaptı. Bakan, yüksek bir enflasyon yaşadık, şuan için tek hedefimiz enflasyonu düşürmek, dedi.