Ekonomi

Yapılandırma yasası ile prim borcu olanlara emeklilik kapısı açıldı! EYT’siz emekli nasıl olunacak?

Milyonlarca EYT’li yeni yasa tasarısının meclisten onaylanarak geçmesini bekliyor. Tasarımın mecliste olduğu bu günlerde merak edilen bir başka konu daha gündemde yerini aldı. Prim borcu ile ilgili problem yaşayan vatandaşlar yeni af yasası kapsamında borçlarını yapılandırabilecek. Bu sayede EYT dışında farklı bir kanal yolu ile emekli olabilmenin de fırsatı oluşacak.

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi prim borcunu ödeyemediği için emekli olamıyor. Yeni yapılandırma bu süreci kolaylaştıracak. Plan Bütçe Komisyonu tarafından şu anda yasa teklifi kabul edildi ve kesinleşti. SGK alacaklarının yapılandırılması için yeni bir süreci başlattı. Bu ek destek sayesinde şartları yerine getirenler fakat son yıllarda prim ödemesini aksatan Bağ-kur’lu işverenlerin borçları yapılandırılabilecek.

YAPILANDIRMADA HANGİ BORÇLAR YER ALACAK?

Yeni yapılandırma kanunu içerisinde SGK sigorta primleri, Destek primi, İşsizlik sigorta primleri, Genel Sağlık Sigorta primleri yapılandırılabiliyor. İsteğe bağlı sigorta primi ve Topluluk sigortası primi alacakları da istediğinde yapılandırma kapsamında bu faydadan yararlanabiliyor.

Yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlar için 30 Nisan 2023 tarihine kadar başvuru süreci açıldı. Yapılacak olan ödemeler ise 48 aya kadar taksitlendirilebilecek. Taksitlendirmenin ilk ödemesi ise 31 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek.

YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

İşverenlerin e-posta yolu ile ya da şahsen Sosyal Güvenlik Merkezlerine giderek başvurması mümkündür. Bunun dışında Bağ-kur Sigortalıları ve primini kendi ödeyenler e-devlet üzerinden başvurabilir.

Borcunu yapılandırmadan faydalanıp peşin olarak ödemek isteyenler e-sigorta uygulaması üzerinden ya da posta yolunu kullanarak Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Başkanlığına müracaat edebilir. Borcunu peşin ödeyecekler anapara üzerinden hesaplanan enflasyon farkı %10 olacak şekilde talep edilecektir. Enflasyon farkı kapsamında oluşan %90’lık kısım tamamen silinecektir.