Gündem

Çin ile ABD arasında “gözetleme balonu” polemiği! “Vur emri” geldi sıra Çin’de mi?

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düzenlediği harekat ikinci yılına giriyor. Onlarca vatandaşın hayatına mal olan savaş süreci farklı bir boyuta ulaşıyor. Amerika’dan gelen habere göre ABD yakın zamanda Çin’e karşı bir harekat planı peşinde. Putin’in bir anda Şubat ayında askerlerine verdiği emir ile başlayan savaş hala sıcaklığını korurken gelen bu haber yeni bir endişe dönemini başlattı.

Yeni bir kriz artık Çin’e doğru yöneldi. Amerika Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Son günlerde ülkenin üzerinde yüksekten uçan ve askeri sahaları gözetleyen şüpheli cisimlere dikkat çekti. Yapılan incelemede Çin gözetleme balonu oldukları anlaşıldı. Bu ülkenin asgari bölgelerinin ve savunmaya geçebilecek potansiyel gücünün gizli gizli izlendiğini bir göstergesiydi. Bu balonu engelleyebilmek adına F22 savaş uçakları dahi harekete geçirilmişti.

“İSMİMİ İFŞA ETMEYİN!”

Elde edilen bilgilere göre Biden casus balonlar için vurun emrini vermişti. Pentagon ise bu ortamda sivil kaybı konusunda uyarı aldığını ve bu sebeple planın durdurulduğunu ifade ediyor. Pentagon yetkilisi tarafından açıklanan bu çarpıcı gerçekler sonrasında hareket halindeki balonun Amerika’nın Kuzeybatısına doğru uçup gittiğini ifade etti.

Açıklamaları yapan yetkili kişi ise “İsmimi ifşa etmeyin” diyerek; “Balon gözetleme amacıyla gönderildi. Bu besbelli. Uçuş rotaları da hassas bölgelere yönelik” dedi. Tüm bu açıklamalardan sonra gözler Çin’e döndü. Çin’den henüz bir açıklama yapılmadı fakat Amerika Dışişleri Bakanı’nın hafta sonu Çin’e gitmeyi planladığı söyleniyor. Bu haberin en ilginç kısmı ise Biden cephesinden ilk kez bir Bakan burayı ziyaret etmiş olacak.

ÇİN’DEN HABER GELDİ!

Tüm bu iddiaların yayılması ülkede panik oluşturdu. Bu panik ortamı içerisinde Çin Dışişleri Bakanlığında sözcülük yapan Mao Ning konu üzerine bir açıklama yapma gereği duydu. Pekin’de düzenlenen son bir basın toplantısında Mao: “Şu anda konuya dair bilgi topluyor ve durumu doğrulamanın peşindeyiz. Şu anda netleşen bir durum yok. Üzerine gidilirse abartılır ve sorunu çözmeye yönelik doğru adımlar atılamayabilir. Biz uluslararası hukuka sonuna kadar bağlıyız. Burada egemen hiçbir toprağı ya da hava sahasını ihlal etmeyiz” dedi.