Gündem

Kaçak akaryakıt için bakanlıktan yeni uygulama! Artık bu uygulama ile kaçak akaryakıtın önüne geçilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni uygulamasıyla akaryakıtta kaçakçılık yapanların önünü kesmiş olacak. Akaryakıt sektöründeki kayıt dışılık ve sahte belge düzenlenmesinin önüne geçmek için yeni bir uygulama geliyor. Bakanlık tarafınca bu uygulama hayata geçirilecek.

Akaryakıtta kayıt dışılık ve sahte belge kullanımı oldukça yaygın. Bu sektördeki kaçakçılığın önüne geçmek için bakanlık tarafından yeni bir uygulama sistemi geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni uygulama için start verdi.

OTOMATİK SİSTEME GEÇİŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geliştireceği bu uygulama kapsamında ticari araçlara yönelik olarak 10 binin üstünde akaryakıt istasyonunda ödeme için kaydedici cihazlar yer alacak. Bu cihazların yanı sıra, taşıtların tanıma sistemi haricinde dışarıdan kesinlikle müdahaleye izin verilmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan akaryakıtta katış dışılığın önüne geçmek için yeni bir uygulama gelecek. TÜBİTAK ile TSE’nin testlerinden başarıla geçmiş olan yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici artık istasyonlarda kullanıma alınacak. Bu uygulamada dışarıdan müdahale söz konusu olmayacak.  Mali hafızalarda kaydedilen bilgiler anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sisteminde aktarılmış olacak.

ELLE PLAKA YAZMAK ARTIK SONLANIYOR

Bu yeni uygulama kapsamında sene sonuna kadar ülke genelinde 13 bin civarındaki akaryakıt istasyonunda bulunan ödeme kaydedici cihazların yenileri ile değişimleri olacak. Bu sistemle beraber araçların yakıt alma işlemlerine başlamak için kullanılmakta olan el ile plaka girme sistemi de artık geçmişteki yerini alacak. Yeni uygulama ile artık el ile plaka girme yapılmayacak. Bütün akaryakıt istasyonlarına kurulacak olan taşıt tanıma sistemiyle araçlar otomatik bir şekilde tanınmış olacak.

Sistem kapsamında ticari araçların depo ağzında plaka bilgisini içeren elektronik olan etiketler, yakıt tabancasında bulunan okuyucuyla sistemiyle araç plaka bilgisi, alınan yakıtın miktarı ile ücret bilgisi yeni nesil ödeme cihazlarına ve otomasyon sistemlerine otomatik olarak aktarımı yapılacak.

Sistem kapsamında kullanılacak olan elektronik etiket, yakıt tabancası okuyucusu ile sistemin diğer teknik ayrıntıları da kısa bir sürede belli olacak. Ekipmanlar önce teste tabii tutulacak.