Editörün SeçtikleriGündem

Deprem uzmanı açıkladı: 3 gün boyunca etkili olacak! Herkes tedbirini alsın

Kahramanmaraş’ta sabah saatlerinde meydana gelen 7,4 şiddetindeki deprem sonrasında uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geliyor. Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür yaptığı açıklamasında deprem sonrasında artçıların 3 gün boyunca devam edeceğini duyurarak vatandaşları uyardı. İşte detaylar..

Hasgür, yapmış olduğu açıklamasında “Büyük depremlerin artçıları da büyük olur. Sırasıyla 6.4, 6,2 ve 5.3 büyüklüğündeki artçılar yıkımın etkisini artırdı. Vatandaşlarımızın hasarlı binalara girmekten kaçınmaları gerekir” dedi. Uzman isim açıklamasının devamında ise tarihe geçecek büyüklükte bir depremin yaşandığını söyledi.

ÇOK SAYIDA ARTÇIYA NEDEN OLDU

Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde bu sabah acı bir olay yaşandı. Deprem sonrasında Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, “Tarihe geçecek büyüklükte bir deprem yaşadık” değerlendirmesini yaparak,“7 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin Güney Toroslar, Kahramanmaraş ile Urfa bindirme fayları, Diyarbakır ve Hatay’da da olduğu için Doğu Anadolu Fay hattıyla etkileşime geçtiği görülüyor. 13 kilometrelik alanda çok sayıda artçıya neden oldu. Bu kadar geniş bir alanda hissedilmesinin nedeni bu durum” dedi.

DEPREMİN TAM MEYDANA GELDİĞİ YER

Prof. Dr. Zeki Hasgür riskli bölgeler ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu deprem, Doğu Anadolu Fayı olarak adlandırılan sol, yanal atımlı fayda gerçekleşti. Bugün yaşanan depreme sebep oldu. Bu fay, İskenderun Körfezi’nden geçerek güneyde Lut Gölü’ne uzanır. Bunun üzerinde de önemli depremler bekliyorduk. Her ne kadar Elazığ, Kuzey Anadolu Fayı’nın kavşak bölgelerine yakın olsa da güneyde, Hatay ve İskenderun bölgesinde de deprem olacağını 2 sene önce İzmir Depremi sonrasında değerlendirmemde belirtmiştim. Bu bölgede geçmişte de küçük depremler oldu ama İskenderun ve Hatay’a bağlı büyük bir deprem gerçekleşmemişti. Dolayısıyla bu bölgedeki hareketlenme ve etkileşim devam edecek”

“ARTÇILAR 3 GÜN ETKİLİ OLACAK”

Büyük artçıların 3 gün boyunca etkili olacağını, sonrasında azalarak bir süre daha devam edeceği uyarısında bulunan Zeki Hasgür, 7.4 büyüklüğündeki bir depremin dalga boyunun da büyük olacağını vurgulayarak, “Bu nedenle güneye, 4 yol ağzı dediğimiz bu bölgeye hızla müdahale lazım, can kaybının artması muhtemel. Enkaz altından kurtarma çalışmalarının hızla devam etmesi lazım. Duvar kağıdı ve lambiri gibi malzemelerle kaplı otel gibi binalarda çatlaklar ve oluşan hasarlar görünmeyeceği için bu binaların boşaltılması gerekir. AFAD geçmiş yıllara göre daha iyi örgütlenmiş görünüyor. Kızılay ve AFAD’ın kış şartları için uygun acil destek ve yardımları devreye alması hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.